Civili zbog borbi napuštaju Donjeck

Na istoku Ukrajine vode se borbe između vojske i proruskih separatista. Ukrajinska vojska steže obruč oko Donjecka, a sve je veći broj civila koji napuštaju grad i odlaze u Rusiju. Procjenjuje se da je samo iz Donjecka otišlo blizu 300.000 stanovnika.

Artiom Kozlov, radnik u željezari, s porodicom odlazi iz Donjecka  u Rusiju.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Jedino što možemo ovdje jeste – umrijeti! Nema struje, nema plina, šta da radimo? Ondje je, vidite, moja porodica – roditelji, žena i djeca. Idemo u Rusiju”, kaže Kozlov.

Povratak će ovisiti o ishodu krize u zemlji. Njegova majka kategorična je kada je o tome riječ.

“Ne možemo živjeti ovdje. Ako stvari postanu bolje i pobijedi Narodna Republika Donjeck, vratit ćemo se, a ako pobijede kopilad u Kijevu, nećemo se vraćati”, odlučna je Ekaterina Kozlova.

Žrtve granatiranja

Donjeck je granatiran tokom noći i rano jutros. Lokalno stanovništvo vjeruje kako vojska cilja pobunjeničke raketne jedinice raspoređene u blizini naseljenih mjesta.

Prema informacijama gradskih vlasti, u posljednja 24 sata u Donjecku su poginula najmanje tri civila, a deset je ranjeno.

“Granate su padale, geleri letjeli svuda, ljudi su bježali. Prva je eksplodirala blizu škole, to je 100 metara odavde. Vidio sam ženu kako sjedi na ogradi, a potom bježi tražeći zaklon. A onda je pala druga. Geleri i staklo su je raskomadali”, svjedoči Isaija Jevgenij.

Zvanični Kijev tvrdi kako njihove snage ne pucaju po gradu.

“Mi ne pucamo na Donjeck, mi ga oslobađamo. Naseljena područja gađaju teroristi sa svojih pozicija”, kaže Andrij Lisenko, glasnogovornik Vijeća odbrane Ukrajine.

Optužbe na račun Rusije

Proruski separatisti jučer su oborili helikopter koji je prevozio tri ranjenika, potvrdili su u Kijevu.

“Svi međunarodni zakoni zabranjuju otvaranje vatre na tu vrstu helikoptera. Oni su obilježeni posebnim znakovima, nemoguće je ne vidjeti ih. Posada je morala prisilno sletjeti. Tri pilota su ranjena. Smješteni su u centru pod kontrolom snaga Antiterorističke operacije”, dodaje Lisenko.

Sa Zapada stižu optužbe kako Rusija zbija vojne redove na granici. Ruske vlasti to negiraju.

Ukrajinska vojska, međutim, riješila je ponovno uspostaviti kontrolu na istoku zemlje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO