Ko je Ihsanoglu, protivkandidat Erdoganu

Naredne nedjelje u Turskoj će biti održani predsjednički izbori. Ovo će biti prvi put da Turci direktno biraju šefa države jer se predsjednik prije birao posredno, putem Parlamenta.

Najveći favorit  je aktuelni premijer u odlasku, Recep Tayyip Erdogan, iz stranke desnog centra, Pravde i razvoja. S njime će se boriti 71-jednogodišnji Ekmeleddin Ihsanoglu, zajednički kandidat Republikanske stranke lijevog centra te ultradesničarske stranke Nacionalistički pokret.

Treći kandidat je Selahattin Demirtas, poznati političar iz kurdske manjine, inače član ljevičarske Građanske narodne stranke.

Kad je opozicija u Turskoj imenovala svojeg predsjedničkog kandidata, mnogima je to bilo veliko iznenađenje. Najprije, Ihsanoglu nije osobito poznato ime, a drugo – sekularna opozicija za predsjednika je kandidirala konzervativca i vjernika, donedavno nezamislivo.

Analitičari smatraju kako se time mudro nastoje prilagoditi konzervativnom biračkom tijelu.

„Predsjednik treba obuhvatiti sve i ujediniti umjesto razdvajati, vršiti pritisak. Predsjednik je poput oca za 76 miliona ljudi, otac porodice, a ne udarač palicom po glavi. Vremena gaženja su prošla. U 21. smo stoljeću, branimo prava ljudi, a sloboda je naša ustavna odrednica“, kaže Ihsanoglu.

Drukčiji stil

Turskog porijekla, a rođen u Kairu, gdje se i školovao, Ishanoglu je ostvario karijeru i u jednoj i drugoj državi. Bavio se naukom i islamom. Diplomatsko iskustvo stekao je na mjestu sekretara Organizacije zemalja islamske konferencije, gdje ga je postavila upravo Erdoganova Vlada, a Ihsanoglu sada poziva i članove vladajuće AK partije da ga podrže.

„Gdje god dođem u ovoj velikoj zemlji pripadnici AK partije prilaze i kažu: ‘Podržavamo vas’. Zašto? Jer žele čovjeka koji dijeli njihova uvjerenja, ali drukčijeg stila, mirnijeg, racionalnijeg, dostojanstvenijeg, koji se ne svađa“, ističe Ihsanoglu, koga opisuju kao smirenog i umjerenog čovjeka i političara.

On očekuje podršku manjina, prije svega šiitskih alavita, zbog umjerenog pristupa. Vlast je igrala na sigurno s prvim direktnim predsjedničkim izborima, a Ihsanoglu smatra kako ima snage uzdrmati protivkandidata.

„Mislim kako je moja kandidatura donijela promjenu igre.“

Ankete s početka kampanja davale su veliku prednost protivkandidatu, premijeru Erdoganu. No, tek na izborima bit će jasno je li iznenađujući konzervativni kandidat sekularne opozicije bio uspješan taktički potez.

Izvor: Al Jazeera i agencije