SAD će finansirati afričke mirovne snage

Očekuje se da Obama predstavi taj program tokom trećega dana samita afričkih čelnika u Washingtonu (EPA)

Sjedinjene Države će idućih tri do pet godina svake godine dati 110 miliona dolara kako bi afričke zemlje ustrojile mirovne snage za brzu reakciju protiv gerilskih prijetnji i za druge prijetnje, rekao je jedan dužnosnik administracije predsjednika Baracka Obame.

Očekuje se da Obama predstavi taj program tokom trećega dana samita afričkih čelnika u Washingtonu, a predstavit će i drugi američki plan, plan početne pomoći od 65 miliona dolara za jačanje sigurnosnih institucija u Gani, Keniji, Maliju, Nigeru, Nigeriji i Tunisu, rekao je taj dužnosnik.

Nedostatak podrške

SAD će kao partner Senegala, Gane, Etiopije, Ruande, Tanzanije i Ugande krenuti u stvaranje snaga za brzu reakciju. Te snage će biti spremne za slanje u misije Ujedinjenih naroda ili Afričke unije, dodao je.

“Afrički su se mirovnjaci pokazali kao veoma sposobni i učestvuju u rješavanju kriza diljem toga kontinenta”, rekao je taj dužnosnik, koji je želio ostati anoniman. “Ali za njih nema sistemske podrške, koja bi im omogućila brzo razmještanje i bolje djelovanje”, dodao je.

Od Somalije do Sahela Sjedinjene Američke Države sve češće podržavaju afričke vojne pokušaje borbe protiv gerilaca, ali izbjegavaju izravno miješanje u te sukobe.

Izvor: Agencije