Obama o Putinu: Lider koji uzrokuje nevolje

Barack Obama pokušava zadržati fokus američke vanjske politike na Aziji (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama umanjio je u intervjuu časopisu Economist važnost Rusije, rekavši da je to nacija koja “ništa ne proizvodi” i istaknuo da Zapad mora biti “prilično čvrst” prema Kini u vrijeme kada Peking nastoji proširiti utjecaj u svjetskoj ekonomiji.

Rusija je treći najveći proizvođač nafte i drugi proizvođač plina na svijetu.

Evropa značajno ovisi o uvozu ruskog plina, što komplicira odgovor Zapada na ukrajinsku krizu.

Obama je nastojao umanjiti utjecaj Moskve u svijetu, a za ruskog predsjednika Vladimira Putina je rekao da je lider koji, zbog trenutnih političkih poena, uzrokuje kratkoročne nevolje, koje će dugoročno naštetiti Rusiji.

“Mislim da je važno zadržati perspektivu. Rusija ništa ne proizvodi. Imigranti ne hrle u Rusiju u potrazi za boljim životom. Očekivana životna dob muškaraca u Rusiji je 60 godina. Stanovništvo je u opadanju”, rekao je Obama u intervjuu.

Prošle je sedmice poručio Putinu da Rusija krši sporazum o nuklearnim raketama srednjega dometa iz 1998. godine, kojem je cilj ukloniti krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.

Rješivi odnosi s Kinom

Govoreći o ruskim “regionalnim izazovima”, Obama je kazao: “Moramo učiniti sve da oni ne eskaliraju i da nuklearno oružje ne postane ponovo tema vanjskopolitičkih rasprava.”

Američki predsjednik je napetosti u odnosima s Kinom nazvao “rješivima”.

Kina je u teritorijalnim sporovima sa susjedima u naftom bogatom Južnokineskom moru, a sa Zapadom se često svađa o pitanjima povezanim sa zaštitom intelektualnog vlasništva.

“Jednu stvar želim reći o Kini, a to je da s njima trebate biti prilično čvrsti, jer će gurati stvari do kraja dok se ne suoče s otporom. Oni nemaju sentimenata i ne zanima ih apstrakcija. I zato pozivanje na međunarodna pravila nije dovoljno.”

Obama je rekao da će se trgovinski sporovi smiriti kada Kina “prestane biti globalna fabrika jeftinih proizvoda”, a njene kompanije počnu proizvoditi skuplje proizvode, koji zahtijevaju zaštitu intelektualnog vlasništva.

Izvor: Agencije