IS odbačen od Mosulske brane, ne i poražen

Američki avioni su u subotu navečer izveli nove zračne udare na mete u blizini brane kod Mosula. 

Vidljive su posljedice borbe. Skupina Islamska država koristila je kuće kao liniju obrane prije no što je bila prinuđena povući se u grad Mosul.

U Ramadi 37 žrtava

Najmanje 37 ljudi je poginulo u nedjelju u napadu bombaša samoubice u iračkom gradu Ramadi, u provinciji Anbar, saopćili su zvaničnici.
Bombaš je vojnim vozilom punim eksploziva naleteo na lokaciju na kojoj se nalazi baza osoblja iračkih snaga bezbjednosti i u eksploziji je poginulo 22 njihovih pripadnika te 15 civila, javio je Reuters.
Ramadi je poprište žestokih borbi iračkih snaga i boraca grupe Islamska država.

Sredinom kolovoza pripadnici ove skupine zauzeli su jedno od sela. Kuća sugovornika Al Jazeere nije im služila samo kao baza. Vlasnik, nakon što se vratio u kuću, kaže kako su mu pojeli svu hranu i uzeli svu odjeću. Odavde nisu otišli bez borbe.

Dobro obučeni

Američki dužnosnici kažu kako se nikad nisu susreli s organizacijom poput skupine Islamska država. Oni koji su ih vidjeli u borbi kažu da su dobro su obučeni.

“U kuće su pozicionirali snajperiste. Pored ceste su postavili eksploziv”, kaže Ari Harsin, član Kurdskog parlamenta.

Skupina Islamska država je, možda, odbačena od Mosulske brane i bliže okolice, ali nije poražena. Kurdske snage i iračka vojska ovu bitku nisu dobili sami. Američke snage pružile su im potporu desecima zračnih udara.

Njemačka naoružava Kurde

Njemačka Vlada saopćila je u nedjelju da će na ime pomoći kurdskim borcima protiv pobunjenika u Iraku poslati visoko sofisticirane puške, protivtenkovsko oružje i oklopna vozila, javio je AP.
Ministarstvo odbrane saopćilo je da će to naoružanje, zajedno sa zaštitnom i opremom za komunikaciju, biti dovoljno za 4.000 boraca kurdskih Pešmerga.
Počev od kraja septembra, bit će upućene tri pošiljke, sa 8.000 G36 automatskih pušaka s municijom, 30 protivtenkovskih mobilnih sistema “Milan” i pet oklopnih vozila “Dingo”.

“Nesumnjivo, zračni udari učinili su svoje. Ovdje je to bilo moguće, ali nije svuda isto. Skupina Islamska država kontrolira gradove, naseljena područja. Zračni udari u ovim područjima prouzročili bi velike civilne žrtve”, izvještava sjeverno od Mosula reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

Kurdi se s borcima ove skupine bore na nekoliko bojišnica, ali ne i u mjestima koja naseljavaju sunitski Arapi. Iračani i bivši pripadnici vojske Saddama Husseina bore se na strani skupine Islamska država, među Arapima poznatije kao Daesh.

Udari usporili napredovanje IS-a

“Nažalost, većinu ovdašnjih sela naseljavaju suniti, a oni podržavaju Daesh. Lokalno stanovništvo, iz revolta prema vlastima, podržava Daesh”, objašnjava Harsin.

Zračni udari usporili su napredovanje skupine Islamska država u Iraku. Ipak, ona se opremila američim oružjem, koje je zarobila od iračke vojske. Pod svojom kontrolom drže i neka područja u Siriji, gdje administracija američkog predsjednika Baracka Obame nema saveznika.

Rat bi se trebao voditi na terenu, s obje strane granice. No, u tome leži problem, jer suniti koji žive u Iraku i Siriji vlasti tih država ne doživljavaju kao legitimne.

Izvor: Al Jazeera