Dilema iračkih jezida – ostati ili otići

Zbog sukoba i teškog stanja u zemlji, jezidi žele napustiti Irak. Pripadnici ove iračke nacionalne manjine pozivaju Washington i Brisel da im pruže utočište u SAD-u i Evropskoj uniji.

Iz UN-a procjenjuju da se napadi na jezide mogu opisati kao genocid. Sjeverni Irak je drevna kolijevka ove nacionalne grupe i broji blizu 400.000 ljudi.

Pale se sveti plamenovi. Svaki dan čuvar vatre u sumrak pali 365 svijeća. Gradić Lalesh se nalazi u planinama sjevernog Iraka. Jezidi vjeruju da su na ovo mjesto pale prve Sunčeve zrake. Vjeruju da je sve ovdje sveto, uključujući i drveće. Otac i djed Fakija Jamala čuvali su ovo svetište, na kojem vlada mir.

“Već dugo smo na planeti – od Sumera, Asiraca i Babilonaca. Nikad nikoga nismo uznemiravali. Uvijek smo se trudili da živimo u miru”, kaže Faki Jamal.

Ipak, nakon što su pripadnici grupe Islamska država pobili stotine jezida i zarobili im žene, na ovom mjestu je proliveno mnogo suza.

“Šejh Adi, spasi nas. Tvoj narod pati. Ubijaju nam sinove i kćeri. Šejh Adi, spasi nas…”, govori No Aston.

Sedam dana u planini

Ulice Lalesha inače su mirne. Sada su prepune porodica koje su pobjegle iz Sinjara, nakon što su borci grupe Islamska država zauzeli njihov grad.

Borci grupe Islamska država odavde su udaljeni manje od 60 kilometara. Irak najviše žele napustiti mladi.

“Lalesh je sveto mjesto. Ipak, ljudi ovamo dolaze zato što je sigurno. Ne znaju koliko će ovdje ostati. Jezidi kažu kako su u svojoj historiji preživjeli više od 70 masakara, no nikad nisu iskusili ništa slično ovome. Veliki broj njih želi napustiti svoju domovinu”, izvještava iz Lalesha reporterka Al Jazeere Jane Arraf.

Sadi Elias slomio je kičmu u saobraćajnoj nesreći u Sinjaru prije dva mjeseca. Kad su borci grupe Islamska država došli u selo, njegov otac i brat su ga nosili uz planinu Sinjar. Nakon sedam dana provedenih u planini, 12 sati su silazili niz planinu. Ušli su u Siriju, a potom se opet vratili u Irak.

Sad su smješteni u školi u obližnjem gradiću. U hramu on veže svilene uzlove i moli za mir. Želi se zahvaliti što mu je pružena prilika da još jednom posjeti Lalesh.

Izvor: Al Jazeera