Tusk umjesto Van Rompuya, Mogherini mijenja Ashton

Čelnici zemalja članica Europske unije izabrali su u subotu, na izvanrednom summitu u Bruxellesu, poljskog premijera Donalda Tuska za novog predsjednika Europskog vijeća, a talijansku ministricu vanjskih poslova Federicu Mogherini za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku, objavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Tusk će naslijediti na tom mjestu Van Rompuya, kojemu mandat istječe 30. studenoga.

Mandat predsjednika Europskog vijeća traje dvije i pol godine, koji se jednom može obnoviti.

Tusk pripada desnom centru, strankama okupljenim u Europskoj pučkoj stranci.

Catherine Ashton, kojoj mandat istječe 31. listopada, naslijedit će Federica Mogherini, koja dolazi s lijevog centra.

Tusk: Poljska bi mogla postati članica eurozone

Visoka predstavnica je ujedno potpredsjednica Europske komisije, što znači da da joj mandat traje pet godina.

Tusk je u subotu navečer izjavio da je u Europi moguće kombinirati fiskalnu disciplinu i ekonomski rast.

“Moje iskustvo kao premijera ukazuje da je moguće kombiniranje fiskalne discipline na jednoj strani, i privrednog rasta na drugoj”, izjavio je poljski premijer na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Tusk je obećao da će se zalagati da Velika Britanija ostane članica EU, jer “nitko razuman ne može zamisliti EU bez Velike Britanije”, prenosi Srna.

‘Držati otvoren put za diplomatsko rješenje’ 

On je rekao da njegovo imenovanje na čelu Europskog vijeća predstavlja jak signal za Poljsku da u budućnosti postane članica eurozone, ali da će konačnu odluku o tome donijeti Poljska.

Kada je riječ o situaciji u Ukrajini, Tusk smatra da EU mora biti hrabra, ali ne treba povlačiti radikalne poteze.

Tusk će funkciju predsjednika Europskog vijeća preuzeti 1. prosinca.

EU mora držati otvoren put prema diplomatskom rješenju krize u Ukrajini, čak i kada razmatra uvođenje novih sankcija Rusiji, izjavila je talijanska ministrica vanjskih Federica Mogherini nakon imenovanja. 

“Iako razmatramo mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji, moramo ostaviti otvorenim put za diplomatsko rješenje i nadati se da bi ova dobra kombinacija mogla biti efektivna”, izjavila je Mogherini na konferenciji za novinare.

Jaka lobiranja

Diplomat koji je inzistirao na anonimnosti rekao je ranije Tanjugu da je ovaj izbor odlučen nakon intenzivnih konzultacija koje su europski lideri imali tijekom ljetne pauze i potvrđeno na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a koji je u subotu završen u Milanu.

O ovim nominacijama će se glasovati u Europskom parlamentu.

Italija je predložila Mogherini i na prethodnom summitu u srpnju, ali su pojedini lideri odbili podržati je zbog nedostatka iskustva i navodne naklonosti prema Rusiji.

U međuvremenu, kažu Tanjugovi diplomatski izvori, talijanski premijer Mateo Renzi je intenzivnim lobiranjem uspio uvjeriti skeptične kolege da je ona ipak prava osoba za taj posao.

Tusk učio engleski jezik

Tuska je službeno nominirala poljska Vlada, koja je ranije pokušavala funkciju visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost postaviti svog šefa diplomacije Radeka Sikorskog.

Kako ovo nije uspjelo, zbog tvrdog inzistiranja Italije na Mogherini, Poljska je dobila funkciju predsjednika Europskog vijeća.

Tusk je tijekom konzultacija dobio značajnu podršku britanskog premijera Davida Camerona, koji se, prema izvještajima, nada da će zauzvrat dobiti povlastice koja Velika Britanija traži da bi ostala u EU.

Tusku se zamjera da slabo govori strane jezike, ali on je proteklih mjeseci pohađao intenzivan tečaj engleskog i, kako navodi poljski tisak, uspio ga donekle svladati.

Poljski premijer je, dolazeći na summit u Bruxellesu, izbjegao razgovarati s novinarima.

Izvor: Agencije