Sirijska djeca nemaju uslova za školovanje

Zbog rata u Siriji u školske klupe ne sjedaju mnoga djeca izbjegla iz ove države, iz koje je, kako je UNHCR objavio, do sada izbjeglo više od tri miliona ljudi.

Najviše osoba prešlo je u susjedne države, uglavnom u Liban, više od milion i 100.000. Tako je rat prekinuo školovanje hiljada sirijske djece.

Novinarka Al Jazeere Rula Amin posjetila je jedan izbjeglički kamp na sjeveru Libana. Sirijska djeca koja se nalaze u izbjegličkim kampovima uglavnom ne pohađaju nastavu, jer za to nema uslova.

„Pretrpjeli su gubitak domova. Prisiljeni su živjeti u šatorima. Pretrpjeli su snijeg i neizdrživu hladnoću. Pretrpjeli su ekstremne vrućine, te nedostatak vode i struje. Izgubili su zaposlenja, živjeli od pomoći, preživljavali zahvaljujući milostinji… Ali gotovo svi roditelji koji su izbjegli iz Sirije kažu da je to što njihova djeca ne idu u školu jedan od najtežih aspekata izbjegličkog života“, kaže Amin.

Sve više ispisa

Abdurezzak Hamoud došao je iz Halepa prije godinu i po. Ima 14 djece, koja su prije dvije godine morala prekinuti školovanje. Među njima su sedmogodišnja Hind i 12-godišnja Manal.

„Ako sada ne budu učile, kad će?”, pita se on s gorčinom.

„Zločin je to što ova djeca ne idu u školu i ne uče, ali ja tu ne mogu mnogo učiniti.“

Amin navodi kako je manje od 40 posto sirijskih izbjeglica školskog uzrasta upisano u škole u regiji.

„U Libanu 70 posto djece nema mogućnost za formalno obrazovanje. Stopa onih koji se ispisuju iz škola sve je veća, jer se broj izbjeglica povećava, a sredstva za pomoć se smanjuju“, dodaje.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera