Majka američkog novinara moli za život sina

Majka zarobljenog novinara je poručila da njen sin nema utjecaja na američku vanjsku politiku (AP)

Majka zarobljenog američkog novinara zamolila je u videoporuci grupu Islamska država (IS) da ga oslobodi.

Shirley Sotloff, majka slobodnog novinara Stevena Sotloffa, u poruci koju je objavila televizija Al Arabiya zamolila je vođu IS-a Abu Bakra al-Baghdadija da oslobodi njenog sina.

Steven Sotloff pojavio se u prošlosedmičnom videosnimku smaknuća drugog američkog novinara Jamesa Foleyja.  

Njegovi otmičari upozorili su da će Sotloff biti sljedeći ako američki predsjednik Barack Obama ne zaustavi američke zračne napade na Irak.

“Vi, halifa, možete pomilovati. Molim vas, oslobodite moje dijete”, kazala je Shirley Sotloff u videoporuci. “Pozivam vas da iskoristite svoje ovlasti da mu poštedite život.”

Poručila je da njen sin nema utjecaja na američku vanjsku politiku.

Bijela kuća objavila je da je u kontaktu s porodicom i da razumije njen očaj.

Koalicija SAD-a

U međuvremenu, Sjedinjene Države pojačavaju napore kako bi izgradile međunarodnu koaliciju protiv boraca grupe Islamska država u Iraku i Siriji, uključujući i potencijalnu zajedničku vojnu operaciju protiv te grupe, kazali su u srijedu zvaničnici američke administracije.

Glavni potencijalni kandidati za takvu osovinu su Velika Britanija i Australija, kažu saradnici američkog predsjednika Baracka Obame.

Njemačka je u srijedu kazala kako sa SAD-om i drugim zemljama razgovara o mogućoj vojnoj akciji protiv grupe Islamska država, ali je jasno poručila da u tome neće učestvovati.

“Radimo s našim partnerima i ispitujemo kako bi oni mogli doprinijeti. Postoji veliki broj načina na koji mogu učestvovati: humanitarno, vojno, obavještajno, diplomatski”, kazala je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Britanska agencija Reuters piše kako nije još jasno koliko bi se zemalja moglo pridružiti takvoj koaliciji. Neki od pouzdanih američkih saveznika poput Francuske i Britanije još imaju gorka sjećanja na “koaliciju voljnih” koja je pod američkim vodstvom u 2003. izvršila invaziju na Irak, a uključivala je snage iz 38 zemalja.

Proširenje napada

Tadašnje američke tvrdnje o postojanju iračkog oružja za masovno uništavanje, koje su potaknule formiranje koalicije, pokazale su se lažnim.

Sjedinjene Američke Države mogle bi, ukoliko je potrebno, same djelovati protiv militanata koji su zauzeli trećinu Iraka i Sirije te objavili otvoreni rat Zapadu, a žele stvoriti islamsku državu u srcu arapskog svijeta, kažu američki zvaničnici.

Visoki zvaničnici Bijele kuće ove sedmice su razmatrali strategije proširenja napada na grupu Islamska država, uključujući mogućnost zračnih udara na uporišta militanata na istoku Sirije, što predstavlja iskorak koji bi gotovo sigurno bio rizičniji od trenutne zračne kampanje u Iraku.

Dok je iračka vlada pozdravila ulogu američkih borbenih aviona i njihove napade na militante, sirijski predsjednik Bashar al-Assad upozorio je da bi bilo kakvi udari, vođeni bez dozvole Damaska, predstavljali čin agresije, što bi moglo koaliciju prevođenu SAD-om uvući u širi sukob sa Sirijom.

Čini se da američki zvaničnici ubrzavaju napore da izgrade široku koaliciju zemalja koje bi mogle poljuljati snagu grupe Islamska država u Iraku i Siriji, navode agencije.

Ti pregovori uključuju veliki broj zemalja od kojih su mnoge zainteresirane oslabiti tu grupu, ali nisu voljne učestvovati u vojnoj operaciji.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest kazao je kako bi Obama mogao sazvati sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u septembru, koja bi se bavila prijetnjom koju predstavlja odlazak sve većeg broja radikalnih državljana zapadnih zemalja u borbu na strani grupe Islamska država, u Irak i Siriju.

Izvor: Agencije