Žrtve u sukobima bivših pobunjenika u CAR-u

Izvor nije precizirao razlog koji je natjerao grupe da se sukobe (AFP)

Dvadesetak boraca je poginulo u sukobima u Bambari, u središnjem dijelu Centralnoafričke Republike, između dvije suparničke frakcije bivših pobunjenika Seleka, saopćio je u utorak izvor iz afričkih snaga MISCA.

“Najmanje 17 osoba, svi bivši borci Seleka, poginuli su u sukobima koji su izbili u središnjem dijelu Bambarija između dvije naoružane grupe”, rekao je novinskoj agenciji AFP časnik MISCA-e, želeći ostati neimenovan, prenosi Fena.

“Jedna je grupa generala Josepha Zoundeka, šefa zapovjedništva bivše koalicije sa sjedištem u Bambari, i druga generala Alija Djarrasa, podrazumijevajući naoružane Fulanije koji kruže u ovom području”, dodao je časnik.

Radi se o privremenoj brojci s obzirom na intenzitet borbi i upotrijebljeno oružje.

Neki su upotrijebili minobacače, prema istom izvoru, koji nije precizirao razlog koji je natjerao ove grupe da se sukobe.

Međutim, prema izvoru bliskom bivšoj koaliciji, “u relacijama raznih frakcija bilo je izvjesnih napetosti u vezi percepcije dividende koja dolazi iz nekih kompanija mobilne telefonije jedne strane na štetu drugih”.

Kršenje sporazuma o prekidu vatre

Seleke, koje su preuzele vlast u Banguiju u ožujku 2013. godine, prije nego što su protjerani u siječnju 2014. godine, nakon intervencije francuskih i afričkih snaga, danas izgledaju sve više podijeljene na političkom i vojnom planu.

Ovi novi sukobi su “ponovo uronili grad Bambari u strah i zabrinutost” i “brojni stanovnici koji su pokušali napustiti svoja skloništa stigli su u izbjeglička mjesta”, objasnio je časnik MISCA-e.

Bambari ima oko 30.000 raseljenih, prema uredu Ujedinjenih naroda za humanitarne poslove.

Protagonisti krize, Seleka i Anti-balaka, potpisali su krajem srpnja u Brazavilu sporazum o prekidu vatre, ali je on prekršen u nekoliko navrata na terenu.

Izvor: Agencije