WHO traži zabranu e-cigareta u zatvorenom

Upotreba elektronskih cigareta doživjela veliki bum (AP)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je u utorak zabranu prodaju elektronskih cigareta maloljetnicima i njihovu upotrebu u zatvorenim prostorima.

U dugoočekivanoj preporuci o e-cigaretama, o kojoj će zemlje članice raspravljati na konferenciji u Moskvi u decembru, WHO traži i da se proizvođačima zabrani da se reklamiraju zdravstvenim preporukama, poput one da e-cigarete pomažu u odvikavanju od pušenja, sve dok ne “pruže odgovarajuće naučne dokaze ili pribave potvrde regulatornih tijela”.

Prodaju treba zabraniti maloljetnicima, a na pakiranjima treba stajati natpis da predstavljaju opasnost mladima i nerođenima, navodi agencija Hina.

Prema stavu WHO-u, “postoji dovoljno dokaza da se djeca, tinejdžeri i trudnice upozore na upotrebu elektronskih nikotinskih inhalatora jer izloženost nikotinu ima dugoročne posljedice za razvoj mozga”.

Izmijenjena pravila

Zabrana upotrebe u zatvorenim prostorima treba biti na snazi, poručuje WHO, dok se ne dokaže da nikotinska isparavanja ne štete ostalima.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da pravilima o e-cigaretama treba minimizirati sadržaj i emisiju toksikanata, a varijante s voćnim ukusima ili ukusima poput slatkiša ili alkohola treba zabraniti. Automati za prodaju trebaju biti uklonjeni, smatra WHO.

WHO je proglasio rat nikotinu prije deset godina, a prvu konvenciju o kontroli pušenja, koja je stupila na snagu 2005. godine, ratificiralo je dosad 179 zemalja. Prije objave te preporuke, WHO je najavio da će tražiti slične mjere za sve proizvode koje sadrže nikotin, uključujući i one bezdimne.

Mišljenja naučnika podijeljena

Mišljenja naučnika o riziku i mogućoj koristi e-cigareta, koji se uglavnom smatraju manje štetnim od konvencionalnih, podijeljena su.

Jedna grupa naučnika nedavno je upozorila WHO da e-cigarete ne klasificiraju kao duhanske proizvode, smatrajući da bi to ugrozilo veliku priliku da se smanji broj oboljenja i smrtnih slučajeva uzrokovanih pušenjem.

No, druga grupa kaže da su mladima e-cigarete privlačnije od regularnih, ali kad jednom probaju elektronsku, skloniji su tome da ”zapale i pravu”, pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

Velike duhanske kompanije, poput Imperial Tobaccoa, Altria grupe, Philip Morris Internationala i British American Tobaccoa, na tržište sve više plasiraju vlastite brendove e-cigareta.

Analitičari Wells Farga u julu su predvidjeli da će u SAD-u prodaja e-cigareta premašiti prodaju konvencionalnih do 2020. godine.

Upotreba elektronskih cigareta, u kojima se pomoću baterija simulira pušenje isparavanjem nikotinske tekućine, doživjela je veliki bum tokom protekle dvije godine i analitičari smatraju da je u 2013. u svijetu prodaja dosegnula tri milijarde dolara.

Izvor: Agencije