WHO povukao osoblje iz Sijera Leonea

Svjetska zdravstvena organizacija povukla je osoblje iz laboratorije za testiranje na ebolu u Kailahunu, na istoku Sijera Leonea.

Odluka je donesena nakon što se jedan od njenih medicinskih radnika zarazio virusom u najtežoj epidemiji ebole u historiji, prenosi Fena.

“To je privremena mjera, kako bismo zaštitili zdravlje naših preostalih zdravstvenih radnika. Nakon naše procjene, oni će se vratiti”, izjavila je glasnogovornica WHO-a Christy Feig.

WHO je objavio da je u zapadnoafričkim zemljama više od 120 zdravstvenih radnika umrlo od ebole, a najnovija žrtva je liberijski ljekar Abraham Bobor.

Ljekar Bobor bio je zamjenik šefa najveće bolnice u Liberiji, a život mu je uzeo virus protiv kojeg se borio.

Bio je jedan od tri Afrikanca koji je primio eksperimentalni i neprovjereni lijek ZMapp.

Ni to nije bilo dovoljno da mu spasi život.

Više od 1.400 umrlih

Moses Massaquoi iz Krizne grupe za borbu protiv ebole za Al Jazeeru je rekao da je Bobor primio terapiju u cijelosti, ali da je, pored ebole, imao je i neke druge probleme.

WHO ističe da je epidemija te bolesti pogodila veliki broj medicinskog osoblja, koji je bez presedana, prenio je AFP.

“Ebola je izuzetno osjetljiva bolest. Moraju se zaštiti čak i oni koji donose hranu. Ipak, lokalne zajednice pružaju nam veliku pomoć, posebno one koje su u karantinu”, kaže Adama Blop-Faye iz UN-ovog Svjetskog programa za hranu.

U najnovijoj epidemiji ebole širom zapadne Afrike umrlo je više od 1.400 ljudi.

Ebola je dobila ime po rijeci koja se nalazi u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo.

Ta bolest se prenosi kontaktom s izlučevinama zaražene osobe (krv, pljuvačka, znoj) ili dodirivanjem tijela osoba umrlih od ebole, zbog čega najveći rizik da obole prijeti zdravstvenim radnicima.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije