IS traži 6,6 miliona dolara za Amerikanku

Grupa Islamska država objavila je navodni snimak pogubljenja američkog novinara Jamesa Foleyja (Reuters)

Pobunjenička skupina Islamska država traži otkupninu od 6,6 milijuna dolara za oslobađanje 26-godišnje američke humanitarne radnice koja je oteta prošle godine u Siriji, kao i puštanje na slobodu jedne muslimanke iz američkog zatvora, javlja televizija ABC, kako prenosi Tanjug.

Oteta žena, čija je obitelj tražila da se njezin identitet ne otkriva iz sigurnosnih razloga, treća je od najmanje četvero Amerikanaca koje drži skupina Islamska država.

Američki novinar James Foley, kojega su navodno pogubili pripadnici te skupine, bio je četvrti talac.

Drugi talac je također novinar Steven Sotloff, koji je viđen živ na videosnimci navodnog odrubljivanja Foleyjeve glave.

Osuđena za planiranje napada

Čelnici skupine Islamska država su poručili da će pogubiti i novinara Sotloffa ako američka vojska nastavi napadati tu skupinu u Iraku, prenosi Anadolija.

Osim 6,6 milijuna dolara za oslobađanje Amerikanke, skupina Islamska država traži i oslobađanje Aafie Siddiqui, koja je 2010. godine osuđena za planiranje napada na američke dužnosnike u Afganistanu.

Organizacije koje kritiziraju američku politiku na Bliskom istoku traže oslobađanje Aafie Siddiqui, koja je neuroznanstvenica obrazovana na američkom tehnološkom sveučilištu MIT.

Njezina obitelj, koja se uporno pokušava distancirati od skupine Islamska država, poručila je posredstvom onih koji je podržavaju da je “vrlo razočarana” zbog toga što je njezino oslobađanje zatraženo u okviru otkupnine za taoca.

Izvor: Agencije