Palestinci slave dogovor o primirju u Gazi

Nakon dvodnevnih pregovora u Kairu, delegacije Palestine i Izraela prihvatile su egipatski prijedlog o prekidu vatre koji bi trebao biti produžen u dogovor o trajnom primirju u okupiranom Pojasu Gaze.

Širom Gaze čule su se sirene automobila umjesto zviždanja projektila i zaglušujućih eksplozija jer su stanovnici izašli na ulice i slavili mir.

Odmah po završetku pregovora, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u Ramallahu je obznanio njegove detalje i najavio povratak delegacija u Kairo kako bi se razgovori nastavili.

„Želim objaviti da su palestinske vlasti prihvatile egipatsku inicijativu o stalnom prekidu vatre u Gazi od sedam sati po lokalnom vremenu. Nadamo se da će ovo biti početak kraja patnji našeg naroda i da će biti omogućen ulazak prijeko potrebne pomoći“, kazao je.

Za Hamas, koji je na vlasti u Gazi, sporazum je „pobjeda palestinskog otpora“.

„Samo nekoliko minuta prije dogovora, snage otpora ubile su dva vojnika. Počeli smo snažno i tako završavamo. (Premijer Izraela Benyamin) Netanyahu će pasti, jer je on veliki gubitnik. Osnovat će se komitet koji će proučiti sve izraelske greške u ovoj borbi. Zato danas čestitamo našem palestinskom narodu i našem arapskom svijetu na ovoj velikoj pobjedi. Naglašavamo da je ona rezultat podrške i žrtve našeg velikog naroda“, izjavio je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Izrael je službeno prihvatio dogovor, a lokalni mediji tvrde da su članovi kabineta informirani o prekidu vatre, ali da od njih nije traženo da glasaju.

Za razliku od prethodnih, dogovoreni prekid vatre nije vremenski ograničen i on bi, prema egipatskom prijedlogu, trebao biti uvod u trajno primirje.

Izraelska i palestinska strana su pozvane da ulože napore kako bi se mir održao, istovremeno bi se otvorili granični prijelazi i omogućio ulazak humanitarne pomoći, materijala za obnovu te omogućio ribolov u obalnom pojasu.

Rješavanje ostalih spornih pitanja nastavit će se u indirektnim pregovorima mjesec dana od početka prekida vatre.

Abbas pozdravio je dogovor kao priliku za „izgradnju nove nacije i okončanje okupacije“, te zahvalio Egiptu za njegovu ulogu posrednika.

Lider palestinske delegacije koja je učestvovala u pregovorima za prekid vatre Azzam al-Ahmad kazao je za Al Jazeeru kako je do dogovora došlo nakon 48 sati obimnih razgovora sa zvaničnicima u Dohi, Kairu, Gazi i Ramallahu.

Palestinski zvaničnici zdravstva navode kako je 2.129 osoba, većinom civila među kojima je više od 490 djece, poginulo u Gazi od 8. jula kada je Izrael pokrenuo ofanzivu sa objavljenim ciljem okončanja raketnih napada.

Hiljade domova su uništene ili oštećene u sukobu, a Palestinski centar za ljudska prava navodi kako je 540.000 osoba zbog nasilja raseljeno.

Bombardiranje nebodera

Izrael je u utorak ponovno bombardirao visoke građevine u Gazi, srušivši jedan 13-spratni poslovni neboder i teško oštetivši 16-spratni stambeni neboder nakon što je stanarima uputio upozorenje da se evakuiraju uoči napada.

Izraelska vojska nije željela komentirati pojedinačne napade u kojima je srušen poslovni Basha Tower i oštećen stambeni Italian Complex, već je samo saopćila da je napala ukupno 15 “terorističkih lokacija”, uključujući i neke u kojima su se nalazili komandni centri Hamasa.

Hamas, vladajuća grupa u Gazi, optužila je Izrael za “čin osvete bez presedana protiv civila”.

Specijal: Napadi na Gazu

Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je da je Egipat predložio novi prekid vatre u Pojasu Gaze, te da se očekuje izraelski odgovor, jer su prije sedam dana obnovljeni sukobi nakon propasti indirektnih pregovora Izraela i Palestinaca u Kairu.

Novi nivo napada

Sukob izraelske vojske i Hamasovih boraca, koji sporadično ispaljuju rakete na izraelsku teritoriju, Izrael je podignuo na novi nivo bombardiranjem tri nebodera koji su bili među najistaknutijim zgradama u gradu Gazi.

U subotu je izraelska vojska sravnila sa zemljom 13-spratni stambeni neboder Al-Zafer Tower. 

U tim napadima nije bilo poginulih jer je izraelska vojska desetak minuta prije napada ispaljivanjem signalnih projektila upozoravala stanovnike da se evakuiraju.

U napadu na Italian Complex, uprkos upozorenjima, povrijeđeno je dvadesetak ljudi, a u drugim izraelskim napadima u utorak na Pojas Gaze poginule su dvije osobe, rekli su medicinski izvori.

Al Jazeerina reporterka Jane Ferguson javila je da je Izrael ispalio tri rakete upozorenja prije zračnih udara.

“Zgrada sa 13 spratova sastoji se od 11 etaža stambenih jedinica i dva sprata u kojima su smještene poslovne kancelarije i kafić. U tim prostorijama nalaze se kabineti Ministarstva za javne radove i političkog krila pokreta Hamas”, kazala je Ferguson.

Sedamdeset porodica je živjelo u toj zgradi u kojoj su, također, bile kancelarije i trgovački centar.

Na zgradu su nakon upozorenja ispaljene četiri rakete. Stotine susjeda iz okolnih kuća su, također, evakuirane kako bi se spriječilo da budu povrijeđeni u padu građevine, rekli su očevici, prenosi Reuters.

U palestinskoj raketnoj paljbi oštećena je jedna kuća u južnom izraelskom gradu Ashkelonu, pri čemu je lakše povrijeđeno deset osoba. Još je jedna palestinska raketa presretnuta iznad Tel Aviva izraelskim sistemom za rušenje projektila, objavila je Izraelska vojska.

Brigade Izz al-Din al-Qassam, vojni ogranak Hamasa, potvrdile su u saopćenju da su prema Haifi na sjeveru Izraela ispalile jednu raketu, a četiri na područje Tel Aviva, odgovarajući na bombardiranje dviju zgrada u Gazi.

Ubijen novinar

Jedan palestinski novinar ubijen je u artiljerijskom napadu izraelske vojske u mjestu Shujaiyya u Gazi, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik Palestinskog ministarstva zdravstva iz Gaze Ashraf al-Qudra kazao je da je novinar Abdullah Murteja ubijen u novom bombardiranju Shujaiyye.

Ističući da je riječ o 25-godišnjem novinaru Al-Aksa Media mreže, Qudra je kazao da je od početka izraelskih napada u Gazi ubijeno najmanje 14 novinara.

Qudra je dodao da je tokom 50 dana izraelskih napada na Gazu ubijeno najmanje devet osoba, čime je broj poginulih povećan na 2.135. U izraelskim napadima u Gazi od 7. jula do danas ranjeno je 10.915 ljudi.

S druge strane, iz Izraelske vojske javljaju da su u posljednja 24 sata gađali ukupno 70 meta u Pojasu Gaze. Izraelski mediji javljaju da je tokom proteklog dana na teritoriju Izraela iz Gaze ispaljeno najmanje 120 raketa.

Izvor: Al Jazeera i agencije