Okončana pobuna u zatvoru u Brazilu

Brazilske vlasti su postigle dogovor sa pobunjenim zatvorenicima koji su ubili četvoricu drugih zatvorenika, dvojicu odrubljivanjem glave i dvojicu koja su zarobila dva čuvara.

Elson Faxina, glasnogovornik državnog tužitelja države Parana, kazao je da je potpisan sporazum kojim će se okončati nemiri u zatvoru u gradu Cascavel te da zatvorenike trenutno prebacuju u drugi zatvor.

“Nakon toga bit će oslobođena dvojica čuvara koji su bili taoci”, kazao je Faxina, dodavši da policija treba ući u zatvor da procijeni štetu i utvrdi ima li još žrtava.

Kazao je da je u pobuni učestvovalo gotovo 800 zatvorenika, odnosno 80 posto od ukupnog broja zatvorenika u tom zatvoru.

Pobuna je izbila u nedjelju tokom serviranja doručka, kada su zatvorenici savladali čuvare.

Odrubljivanje glava

Dvojici zatvorenika je odrubljena glava u prvom valu nasilja, a druga dvojica su bačena sa gornjeg sprata kompleksa u kojem se nalaze zatvorske ćelije.

Čuvari su uzeti za taoce tokom pobune.

Zvaničnik sindikata čuvara je rekao da je na dužnosti u trenutku izbijanja pobune bilo samo deset čuvara. Zatvorski zvaničnici navode da su zatvorenici tražili poboljšanje zatvorskih uslova i objekata, kvalitetniju hranu i fleksibilnije vrijeme za posjete.

Međutim, sukobi među zatvorenicima ukazuje da je ulogu u pobuni igralo i neprijateljstvo između zaraćenih zatvorskih bandi.

Televizijski snimci su prikazali neke od pobunjenih zatvorenika, obučene u narandžaste kombinezone sa prikrivenim licima, kako stoje na krovu objekta tokom pobune.

Policija tek treba identificirati četvoricu ubijenih zatvorenika i prikupiti posljednje ostatke zatvorenika kojima su odrubljene glave, saopćili su zvaničnici.

Nedostatak kapaciteta

Državni zatvor, u kojem se nalazi 1.114 zatvorenika, ima kapacitete za smještaj 1.181 zatvorenika, pokazuju zvanični podaci.

Anthony Johnson, predsjednik sindikata zatvorskih čuvara države Parana je rekao da je stvarni kapacitet objekta samo 900 zatvorenika.

“Tako da je zatvor bio prenatrpan”, rekao je. “Za nas je situacija trenutno napeta, ali se nadamo da će biti riješena. Zatvor ovakve vrste treba ulaganja”.

Prema sindikatu zatvorskih zaposlenika, veliki nedostatak ulaganja šteti sistemu, a objekt je ugrožen nedostatkom operativnog i tehničkog osoblja kao i odgovarajućeg održavanja.

U brazilskim zatvorima se nalazi 548.000 zatvorenika, ali je potreban prostor za dodatnih 207.000 kako bi se spriječilo da zatvori budu prenatrpani, tvrdi nevladino udruženje Conectas Human Rights.

Izvor: Agencije