Manuel Valls na čelu nove francuske Vlade

Manuel Valls je imenovan za premijera 31. marta, kako bi dao novi elan vladajućoj stranci (AFP)

Francuski predsjednik Francois Hollande u utorak je imenovao novu Vladu, na čelu s premijerom Manuelom Vallsom, smjenjujući ministre koji su se pobunili protiv mjera štednje.

Prva Vallsova vlada, koja je imenovana prije manje od pet mjeseci, pala je u ponedjeljak, nakon spora s ministrom gospodarstva Arnaudom Montebourgom, prenosi Fena BBC.

Montebourg je podnio ostavku zajedno s dvoje ministara s ljevice.

Njega će zamijeniti Emmanuel Macron, dok će žena po prvi put biti ministar obrazovanja.

Najat Vallaud-Belkacem bila je ministrica za ženska prava u ranijoj francuskoj vladi i zamjenit će Benoita Hamona, koji je također izgubio posao.

Fleur Pellerin je imenovana za ministricu kulture, smjenujući Aurelie Filippetti, koja je također napustila vladu.

Spor zbog mjera štednje

Ključni ministri u ranijoj vladi, poput ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa, ministra obrane Jean-Yvesa Le Driana i ministra financija Michela Sapina, zadržali su svoje položaje.

Hollande je izjavio ranije da bio nova Vlada trebala “slušati smjernice premijera”, koji je predstavnik desnog krila stranke.

Montebourg je podnio ostavku nakon što je javno zatražio od vlade da ukine mjere štednje i da se usmjeri prema ekonomskom rastu.

Francuska se bori s visokom stopom nezaposlenosti i sporim privrednim rastom, dok je Hollandeova popularnost na najnižoj razini za jednog predsjednika države u posljednjih više od 50 godina.

Valls je imenovan za premijera 31. ožujka, kako bi dao novi elan vladajućoj stranci, nakon što je teško poražena na lokalnim izborima.

Izvor: Agencije