Libanski grad na udaru grupe Islamska država

Pogranični grad Arsel u Libanu pretrpio je veliku štetu u nedavnim sukobima pripadnika grupe Islamska država i libanske vojske. Napad je trajao pet dana, a nakon akcije libanske vojske, borci te grupe povukli su se dublje u Siriju.

Libanska armija i dalje patrolira gradom Arsalom uz granicu sa Sirijom. Pripadnici grupe Islamska država za sada su se povukli. Još se 20 Libanaca nalazi u zarobljeništvu. Grad je već u nedavnim borbama pretrpio veliku materijalnu štetu.

“Militanti su nas napali. Zbog sigurnosti djece, morali smo pobjeći. Kada sam se vratio, našao sam svoju automehaničarsku radnju gotovo srušenu”, kaže Mouhammad Flaty, stanovnik Arsala.

Kuću Aboua Majida pogodila je raketa. Srušila je zid i prošla na drugu stranu kuće.

Poginulo 78 civila

“Raketa je došla iz ovog pravca i prošla kroz zid. Ruševina je bilo po cijeloj sobi. Bio sam sprat niže u tom trenutku. Vidio sam kako je izletjela kroz prozor. Gdje je odletjela, nemam pojma”, priča on.

Sirijske izbjeglice koje se nalaze u Arsalu također su pogođene nedavnim borbama. Dio izbjegličkog kampa je spaljen nakon jednog raketnog napada.

“Istrčali smo napolje iz šatora kada je raketa pogodila dio kampa. Nismo imali vremena pokupiti ni stvari. Sedam dana kasnije, kada smo se vratili, zatekli smo dio kampa potpuno spaljen”, izjavio je izbjeglica iz Sirije.

Prema podacima libanske vojske, u petodnevnim borbama s pripadnicima grupe Islamska država poginulo je 78 civila – 16 Libanaca i 62 izbjeglice iz Sirije.

Izvor: Al Jazeera