Australija: Akcija protiv radikalizma mladih

Premijer Abbott kaže da se 60 Australijanaca bori na strani grupe IS (EPA)

Australijska vlada najavila je paket od 60 miliona dolara pomoći za prevenciju radikalizacije mladih i njihovo priključenje „ekstremističkim grupama“ na Bliskom istoku.

Do ove odluke dolazi nakon što je špijunski šef David Irvine upozorio kako krvavi okršaji u Iraku i Siriji stvaraju novu generaciju boraca.

Premijer Tony Abbott kaže da se 60 Australijanaca bori na strani grupe Islamska država (IS), dok je još 100 aktivno uključeno u podršku grupi kod kuće.

Srednjovjekovni barbarizam

„Najnovije slike brutalnih ubistava u Siriji i drska prisutnost australijskih građana među stranim ratnicima naglašavaju našu potrebu da djelujemo i borimo se protiv radikalizacije“, rekao je Abbott, dodavši da IS koristi „srednjovjekovni barbarizam i modernu tehnologiju“.

„Toliko je ozbiljan i opasan ovaj pokret. Jer, zbog Australijanaca koji su uključeni, ovo više nije problem u nekoj dalekoj zemlji, već naš problem.“

Abbott kaže da će finansije pomoći stvaranju grupa podrške i sigurnosnih agencija, sa naglaskom na prevenciju radikalizma i smanjenju prijetnji od domaćeg terorizma.

Ranije je sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem objavio kako je službeni Damask spreman sarađivati s međunarodnom zajednicom u borbi protiv terorizma.

Javnosti se obratio nakon što je grupa Islamska država preuzela kontrolu nad strateški važnim aerodromom na sjeveroistoku Sirije.

Grupa Islamska država proširuje područje pod kontrolom u Siriji, dijelom zahvaljujući i predaji drugih pobunjeničkih frakcija.

Uprkos teškoj situaciji, iz Damaska poručuju kako je bilo kakva međunarodna akcija moguća jedino u dogovoru s vlastima. U suprotnom, bila bi smatrana agresijom.

Izvor: Agencije