Ukrajina slavi Dan nezavisnosti, Donjeck pod bombama

Ukrajina je u nedjelju proslavila nacionalni praznik velikom vojnom paradom u Kijevu, dok su bombardiranja nanovo odjekivala u pobunjeničkom uporištu u Donjecku, gdje ustanici namjeravaju organizirati vlastitu “paradu” izlažući ratni plijen.

U Kijevu su hiljade Ukrajinaca došle u centar grada na vojnu paradu, prvu od 2009, slaveći nacionalni praznik Dan nezavisnosti, dok je zemlja u krvavom sukobu s naoružanom proruskom pobunom na istoku.

Sa zastavama i u tradicionalnim kostimima pjevali su ukrajinsku himnu, dok je plavo-žuta zastava podignuta na Trgu nezavisnosti, poznatijem pod imenom Majdan, simbolu proevropskog otpora koji je završio padom bivšeg proruskog režima Viktora Janukoviča u februaru.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko obećao je odobriti više od 2,2 milijarde eura u sljedeće tri godine za naoružanje ukrajinskih snaga.

Ta sredstva upotrijebit će se za nabavku borbenih aviona, ratnih brodova i helikoptera što, prema mišljenju Porošenka, predstavlja “tek skroman početak” obnove ukrajinske vojske.

“Rat je do nas došao s one strane s koje se nismo nadali”, kazao je gomili i vojnicima neprikrivenom aluzijom na Rusiju koju Kijev optužuje da naoružava i finansira pobunu na istoku.

U bombardiranju centra Donjecka, separatističkog uporišta na istoku Ukrajine, u nedjelju ujutro pogođena je bolnica, izvijestili su novinari na licu mjesta, koji nisu vidjeli ima li žrtava.

Izvor: Agencije


Povezane

Ulazak ruskog konvoja na teritoriju Ukrajine bez prethodne provjere i odobrenja vlasti u Kijevu, naišao je na oštru osudu dužnosnika SAD, EU, NATO-a i ukrajinskih vlasti. Nastavljaju se i diplomatske aktivnosti na pokušajima rješenja krize u toj zemlji.

Dijelovi aviona Malaysia Airlinesa se još nalaze na poljima istočne Ukrajine, bez mnogo nade da će u skorije vrijeme biti prikupljeni i predani istražiteljima. Bez toga uzroci pada ne mogu biti precizno utvrđeni.

Još pet ukrajinskih vojnika je ubijeno, a više od 20 je ranjeno. Troje izbjeglica – među kojima i petogodišnje dijete – poginuli su u Lugansku. Gradovi u istočnom dijelu zemlje, danima su bez struje, vode i osnovnih uvjeta za život. Sve veći broj njih napušta svoje domove. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO