Kineske vlasti smaknule osam osoba

Kina tvrdi da Ujguri žele formirati nezavisni Istočni Turkestan (AP)
Kina tvrdi da Ujguri žele formirati nezavisni Istočni Turkestan (AP)

Kineske vlasti smaknule su osam osoba zbog “terorističkih napada” u zapadnoj pokrajini Xinjiang, a među njima su bile i tri koje su “osmislile” saobraćajnu nesreću na glavnom pekinškom trgu Tiananmenu u oktobru prošle godine, objavile su državne vlasti.

Xinjiang je pokrajina u kojoj živi narod muslimanske vjeroispovijesti Ujgura, te su kineske vlasti napade pripisale islamističkim separatistima koji žele utemeljiti nezavisnu državu Istočni Turkestan.

Ujguri koji žive izvan Kine i aktivisti za ljudska prava za incidente su optužili vladinu represivnu politiku u Xinjianu, što zvanični Peking poriče.

U naletu automobila na okupljenu grupu na Tiananmenu smrtno je stradalo pet osoba, dok ih je još 40 povrijeđeno.

Demonstracija sile

Ostala smaknuća provedena su zbog optužbi za napade u gradovima Kashgar i Hotan u prefekturi Aksu, te proizvodnje ilegalnog eksploziva za napade na policijske radnike i vladine zvaničnike.

Kineske vlasti su u junu smaknule 13 osoba u pokrajini Xinjiang, nakon niza smrtonosnih napada u kojima su poginule stotine osoba u posljednje dvije godine.

Xinjiang je pod kinesku kontrolu došao 1949. godine, a u posljednjim decenijama rastu etničke napetosti, pogotovo nakon smrtonosnog nasilja u glavnom gradu regije Urumqi u julu 2009. godine.

Ujguri sada čine blizu 47 posto civilne populacije koja broji 22,3 miliona stanovnika, a etnički Hani blizu 38 posto.

Zbog sve većeg nasilja, Kineska vlada je organizovala nekoliko javnih presuda da demonstrira moć i na taj način pokuša zaustaviti nasilje.

Ranije ovog mjeseca sud u Xinjiangu osudio je 25 ljudi na zatvorske kazne zbog “učešća u terorističkim aktivnostima.”

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO