Gaza: U napadima raketirane poslovne zgrade

Izrael je jutros izvršio seriju zračnih napada na nekoliko poslovnih i stambenih ciljeve širom Gaze, a potpuno je srušena jedna sedmospratna poslovna zgrada u Rafi na jugu Pojasa.

U srušenoj zgradi bilo je smješteno Ministarstvo unutrašnjih poslova. Veoma je oštećen jedan šoping-centar u kome su se nalazili deseci radnji, a u kojem je nakon udara izbio požar.

Prilikom udara jutros rano poginule su dvije osobe koje su se vozile na motociklu, rekli su bolnički izvori, prenosi Srna.

Izraelska vojska nije komentirala napad i nije jasno jesu li žrtve pripadnici neke militantne grupe.

Jutros je policajac iz Gaze rekao da je neboder ‘Zafer’ potpuno srušen, dan nakon što je iz zraka bombardirana ta 11-spratna stambena zgrada u centru Gaze. U tom napadu povrijeđeno je 22 ljudi, uključujući 11 djece.

Izraelski vojni glasnogovornik je rekao da je tu stambenu zgradu, koja je totalno uništena, Hamas koristio kao komandni centar, dok su lokalni stanovnici izjavili da su u zgradi živjele 32 porodice koje su bile civili.

Upozorenje iz Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je danas stanovnike Pojasa Gaze da “napuste svako mjesto na kome operiraju palestinski militanti, jer bi moglo biti napadnuto”. 

“Upozoravam stanovnike Gaze da momentalno napuste svako mjesto odakle Hamas izvodi terorističku aktivnost. Svako od tih mjesta je naša meta,” rekao je Netanyahu u govoru emitiranom putem televizije. 

Netanyahu je danas ponovio da će se operacija Odbrambeni štit nastaviti dok se ne postignu ciljevi, “čak i ako se mora nastaviti poslije početka nove školske godine 1. septembra”.

“Hamas je platio i nastavit će plaćati visoku cijenu za svoje akcije,” istakao je izraelski premijer na početku sjednice Vlade.

Eskalacija nasilja

Ciljanje velikih zgrada smatra se eskalacijom u sukobu koji je počeo 8. jula, a nastavljen je u utorak protekle sedmice, poslije gotovo deset dana prekida vatre.

Ukupno 620 raketa palo je na Izrael sa Pojasa Gaze od utorka kada je prekinuto primirje između Izraela i palestinskih frakcija, saopćila je izraelska vojska, prenosi Anadolija.

U saopćenju nisu davali detalje o razornoj moći kao ni o štetama koje su rakete prouzrokovale.

Nasilje u Pojasu Gaze ponovno je eskaliralo između Izraela i palestinskih frakcija nakon prekida primirja u Egiptu gdje su vršeni pregovori o trajnom prekidu vatre.

Izrael je za prekid primirja okrivio palestinske frakcije, što je Hamas negirao.

Od početka izraelske ofanzive stradalo je najmanje 2.105 Palestinaca, većinom civila. Više od 10.000 ih je povrijeđeno.

Prema podacima Izraela, u istom periodu stradalo je najmanje 68 Izraelaca, 64 vojnika i četiri civila.

Napad na Golansku visoravan

Izraelska vojska danas je saopćila kako je pet raketa ispaljeno iz Sirije palo na Golansku visoravan koja je pod kontrolom Izraela.

“Pet raketa ispaljeno je nekoliko minuta nakon ponoći na područje Golanske visoravni, ali nema podataka o povrijeđenima”, kazao je glasnogovornik vojske Avichay Adrae.

Također je dodao kako je sirijski režim odgovoran za postupke koje provodi.

U međuvremenu, izraelska vojska je izdala upozorenje libanskoj vojsci nakon ispaljivanja rakete sa južnog dijela Libana na Gornji Galilej.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za raketne napade, ali je izraelska vojska dostavila upozorenje libanskoj vojsci putem Ujedinjenih naroda.

Tenzije u regiji povećale su se nakon početka izraelske ofanzive na Pojas Gaze.

Inače, Golanska visoravan je pod kontrolom Izraela od 1967. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Povezane

Nastavljeni su izraelski udari na Pojas Gaze. Samo danas ubijeno je 26 osoba, dok je 58 stradalo od obnove sukoba prije dva dana. U 45 dana izraelske ofanzive, prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze ubijeno je 2.075 Palestinaca, od kojih su, prema procjenama UN-a, 80 posto civili.  10.313 osoba je ranjeno. S druge strane, poginula su tri izraelska […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO