Ruski kamioni izašli iz Ukrajine

Svi kamioni iz ruskog humanitarnog konvoja vratili su se danas u Rusiju, izjavio je šef misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESC) u regiji Rostova Paul Picard.

“Cio konvoj se vratio (u Rusiju)”, izjavio je Picard za AFP, prenosi Tanjug.

OESC je saopćio da se u Rusiju vratilo 227 ruskih kamiona, dok su ruske vlasti ranije javile da u konvoju ima 280 kamiona.

“Mi smo izbrojali 220 kamiona, koji su se danas vratili plus sedam vozila iz pratnje”, rekao je šef misije OESC-a u regiji Rostova.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopćilo da je humanitarna pomoć dostavljena tamo gdje je bilo planirano u jugoistočnoj Ukrajini i poručilo da namjerava nastaviti saradnju sa Međunarodnim komitetom Crvenog križa.

“Mi potvrđujemo namjeru da nastavimo saradnju sa Međunarodnim komitetom Crvenog križa, kako bismo osigurali humanitarnu pomoć ljudima u jugoistočnoj Ukrajini”, navedeno je u saopćenju Ministarstva odbrane.

Danas distribucija pomoći

Zamjenik premijera samoproglašene Narodne Republike Lugansk Vasil Nikitin je za RIA Novosti izjavio kako se stanovnici te regije nadaju da će dobiti još humanitarne pomoći iz Rusije.

“Naša Republika je gotovo ostala bez hrane. Nadamo se da će takvi konvoji sa hranom i drugom humanitarnom pomoći postati uobičajeni. Nadamo se pomoći i čekamo je”, kazao je on.

Nikitin je istakao da je situacija sa hranom u oblasti Lugansk teška.

On je ranije danas izjavio da će distribucija ruske humanitarne pomoći početi u toku dana.

Izvor: Agencije