Njemačka prisluškivala i Albaniju

BND će iznijeti objašnjenje vezano za navode o prisluškivanju, dogovorili su Steinmeier i Davutoglu (EPA)

Njemački mediji pišu kako je Njemačka obavještajna služba (BND) prisluškivala i Albaniju, prenosi agencija Anadolija.

Naime, osim Turske, kako su o tome već pisali njemački mediji, Njemačka obavještajna služba je prisluškivala i jednu balkansku zemlju koja je članica NATO-a, Albaniju.

Prema navodima njemačkog magazina Spiegel, na listi zemalja u kojima je Vlada Njemačke naredila aktivnosti prisluškivanja nalazi se i Albanija kao “centralna zemlja”.

Albanija je na spomenutu listu uvrštena prije nego je postala članica NATO-a.

Kako pišu njemački mediji, njemački obavještajci su u Albaniji posebnu pažnju posvetili praćenju aktivnosti u vezi sa organiziranim kriminalom.

Prisluškivanje Turske

Njemački mediji ranije su pisali kako je Njemačka obavještajna služba prisluškivala Tursku koja je članica NATO-a kao i Njemačka, te se navodi kako je Vlada Njemačke 2009. godine na dnevnoj bazi pratila zvaničnu Ankaru.

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu upozorio je, tokom telefonskog razgovora s njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom, kako je „neprihvatljivo da dvije zemlje saveznice jedna drugu prate putem obavještajnih službi“.

Iz diplomatskih izvora se doznaje kako je Davutoglu u razgovoru sa Steinmeierom rekao da je „viđenje jedne savezne zemlje kao mete obavještajnih aktivnosti suprotno duhu partnerstva“, prenosi Anadolija.

Njemačka nije nastavila s praćenjem Turske nakon što su se pojavile glasine da je Američka nacionalna sigurnosna agencija (NSA) pratila Njemačku, prenose mediji.

Der Spiegel piše i kako je Njemačka obavještajna služba pratila i telefonske razgovore američkog državnog sekretara Johna Kerryja.

Izvor: Agencije