Jedni izgubili domove, drugi – svaku nadu

Najveći američki kreditor Bank of America zbog obmane klijenata i prodaje loših hipoteka postigao je nagodbu s američkim ministarstvom pravosuđa tešku gotovo sedamnaest milijardi dolara.

Od toga je sedam milijardi namijenjeno za odštete korisnicima upravo takvih kredita. No, mnogi od njih sumnjaju da će ikakva pomoć stići, jer jedni su već izgubili domove, a drugi – svaku nadu.

Jedino što porodica Davis želi jeste izaći iz finansijske krize. Kao i mnogima, Bank of America i njima je prodala lošu hipoteku. Od 2009. Charissa nije u mogućnosti vraćati kredit banci i sada bi mogla izgubiti dom. Osjeća se prevarenom i izdanom.

„Mogu li mi, molim vas, vratiti nešto do tog novca tako da mogu nastaviti sa svojim životom. Možete li mi pomoći. Ne tražim da živim besplatno, samo tražim da mi smanjite kamate, spustite ih malo, to nije mnogo.“

Godine 2008. zapljene imovine širom SAD-a dostigle su vrhunac. Za takvu situaciju krivcima su proglašene banke, jer su davale hipotekarne kredite, iako su znali da su pokrića previše riskantna. Ipak, kazna za Banku Amerike trebala bi donekle ispraviti nepravdu, tvrde iz Tužilaštva.

No, advokati koji se bave ovim problemima kažu da bez krivičnog gonjenja odgovornih novčane odštete nemaju neku težinu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera