Ebola: Skrivanje oboljelih krivično djelo

Broj žrtava virusa ebola u zapadnoj Africi povećan na 1.427 (Getty Images)

Parlament Sijera Leonea donio je odluku da je skrivanje oboljelih od ebole krivično djelo, izjavio je tamošnji ministar pravde Frank Kargbo, javlja Srna.

Dodao je da je za ovo krivično djelo predviđena kazna od dvije godine zatvora, a cilj je zaustavljanje širenja epidemije.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj žrtava virusa ebola u zapadnoj Africi povećan je na 1.427, dok je 2.615 ljudi zaraženo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je upozorila na to da je broj zaraženih vjerovatno mnogo veći, pogotovo u Liberiji i Sijera Leoneu, gdje porodice skrivaju oboljele u kućama, dok drugi smatraju da će boravak u karantinu dovesti do infekcije i sigurne smrti.

Međunarodni zdravstveni rizik

”Većina se boji da će društvo odbaciti pacijente i njihove porodice u slučajevima kada je potvrđena dijagnoza zaraženih ebolom”, naveo je WHO u saopćenju.

Na brojnim mjestima postoje zone gdje se sumnja da je veliki broj stanovnika zaražen ebolom, ali gdje stanovnici ne dozvoljavaju pristup medicinskom osoblju.

Osmog augusta je WHO epidemiju ebole nazvao “vanrednim događajem” i “međunarodnim zdravstvenim rizikom”, te preporučio vanredne mjere u zahvaćenim državama.

Ebola je zabilježena u Gvineji, gdje je i izbila prije osam mjeseci, Sijera Leoneu, Nigeriji i Liberiji.

Izvor: Agencije