Abbas za nastavak razgovora sa Izraelom

Egipat je pozvao Izrael i Palestince da prihvate trajno primirje i nastave indirektne pregovore u Kairu, sa ciljem okončanja krize u Gazi, rekao je ministar vanjsih poslova Egipta.

Ministarstvo je u subotu pozvalo “strane da prihvate prekid vatre bez roka trajanja i nastave indirektne pregovore u Kairu”.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je na hitni nastavak pregovora u Kairu između Izraela i Palestinaca, da se okonča kriza u Gazi, koja je ušla u svoj 47. dan.

„Moj glavni cilj je da se mirovni pregovori u Egiptu nastave što prije, da bi se izbjegle nove žrtve i žrtvovanja“, rekao je Abbas za vrijeme novinske konferencije u subotu, nakon sastanka sa predsjednikom Egipta Abdel Fattahom al-Sissijem.

Pregovori su prošle sedmice propali, nakon čega je nastavljen sukob u Gazi.

Konačno rješenje krize u Gazi će biti dato Arapskoj ligi na razmatranje, na osnovu egipatskog prijedloga, kaže Abbas.

Palestinski predsjednik i Hamasov lider u egzilu Khaled Meshaal podnijeli su molbu u petak, zahtjevajući od UN-a da pripremi „raspored“ za končanje izraelske okupacije palestinske teritorije, javljaju državni mediji Katara.

Dva palestinska lidera su razgovarali u Dohi, a razgovor je organizovao katarski Emir, koji podržava Hamas.

Nastavak sukoba

U međuvremenu, tri Palestinca su poginula, a petero ih je ranjeno u izraelskom zračnom napadu na centar Pojasa Gaze, javio je rano jutros France-Presse, pozivajući se na palestinske medicinske zvaničnike, prenosi Fena.

Prema navodima glasnogovornika palestinskih Službi hitne pomoći Ashrafa al-Kudre, tri osobe ubijene su u jednoj kući u izbjegličkom kampu Nusejrat.

Krvavi konflikt između izraelskih snaga i pripadnika palestinskog Hamasa ušao je u 47. dan, a sukob je obnovljen u utorak, nakon što je propalo primirje uz posredovanje Egipta.

Od tada je u toj palestinskoj enklavi poginulo 79 osoba, navele su Službe hitne ljekarske pomoći Gaze.

AFP navodi da je jedno izraelsko dijete poginulo u minobacačkoj vatri iz Gaze u petak, a da je istog dana ranjeno sedam osoba u drugom raketnom napadu.

Agencija ističe da je od 8. jula poginulo najmanje 2.095 Palestinaca, a da su Ujedinjeni narodi utvrdili kako su 70 posto njih civili, prenosi Tanjug.

Na izraelskoj strani je poginulo 68 osoba, od čega samo četvoro nisu bili vojnici, dodaje AFP.

U međuvremenu, visoki lider Hamasa, koji je učestvovao u pregovorima u Kairu, potvrdio je da će ta grupa podržati bilo kakvu ponudu Palestinaca da se pridruži Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Kako je izjavio potpredsjednik političkog krila Hamasa Moussa Abu Marzouk, Hamas je potpisao dokument podrške koji je od njega tražio palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Ako Palestina odluči da se pridruži ICC-ju, to znači  da i Izrael i Hamas mogu biti pod istragom Suda za ratne zločine.

Zeleno svjetlo za nastavak pregovora

Delegacije Izraela i Palestine, koje rade na pregovorima sa ciljem uspostavljanja trajnog primirja između dvije zemlje, dale su zeleno svjetlo za nastavak pregovora, javila je Anadolija.

Jedan od zvaničnika Islamskog pokreta džihad Hali al-Batsh, koji je prisustvovao pregovorima u Egiptu, kazao je za Anadoliju kako nema nikakvih smetnji da se ponovo sjedne za pregovarački sto, ukoliko dođe do poziva, kako bi se ispunili zahtjevi palestinskog otpora.

“Nećemo sputavati regionalne napore islamskog svijeta i arapskih zemalja kako bi bili zaustavljeni izraelski napadi na Gazu”, pojasnio je Batsh.

Glasnogovornica izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Amira Oron kazala je da Izrael neće ignorirati egipatske napore, koje podržava i poštuje.

Izvor: Al Jazeera i agencije