WHO: Borba protiv ebole trajat će mjesecima

Osmog augusta WHO je epidemiju ebole nazvao "međunarodnim zdravstvenim rizikom" (Getty Images)

Borba protiv ebole trajat će najmanje još nekoliko mjeseci i pred medicinskim radnicima je težak zadatak, rekao je Keiji Fukuda, pomoćnik generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

”Ovo nije nešto što će se promijeniti preko noći. Neće biti jednostavno. Očekujemo nekoliko mjeseci napornog rada. Očekujemo da će nas ova epidemija zaista mučiti nekoliko mjeseci”, rekao je on u Monroviji, prenosi AFP.

WHO je u petak saopćio kako je do 20. augusta ebolom zaraženo 2.615 ljudi, od čega je umrlo 1.427 zaraženih u četiri afričke države.

Zabrana pristupa ljekarima

WHO je u saopćenju upozorio na to da je broj zaraženih vjerovatno mnogo veći, pogotovo u Liberiji i Sijera Leoneu, gdje porodice skrivaju oboljele u kućama, dok drugi smatraju da će boravak u karantinu dovesti do infekcije i sigurne smrti.

”Većina se boji da će društvo odbaciti pacijente i njihove porodice u slučajevima kada je potvrđena dijagnoza zaraženih ebolom”, navodi se u saopćenju.

Na brojnim mjestima postoje zone gdje se sumnja da je veliki broj stanovnika zaražen ebolom, ali gdje mještani ne dozvoljavaju pristup medicinskom osoblju, navodi se u saopćenju.

Osmog augusta WHO je epidemiju ebole nazvao “vanrednim događajem” i “međunarodnim zdravstvenim rizikom”, te preporučio vanredne mjere u zahvaćenim državama.

Izvor: Al Jazeera i agencije