U Siriji se bori gotovo 12.000 stranaca

U Siriji su i borci iz grupa kao što su Islamska država i Front al-Nusra (EPA)

Gotovo 12.000 stranih boraca iz 50 zemalja, među kojima ima i Amerikanaca, bore se u Siriji od početka sukoba prije više od tri godine, saopćila je danas zamjenica glasnogovornika Sate Departmenta Marie Harf, piše Tanjug.

Procjenjuje se da je više od 100 američkih državljana pokušalo stići do Sirije da bi se pridružili grupama koje se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, prenio je AFP.

“Svi oni, možda, više nisu tamo”, rekla je Harf, ne procjenjujući broj Amerikanaca koji su učestvovali u oružanim sukobima u Siriji.

Izlaganje opasnom riziku

Američki zvaničnici ne mogu utvrditi gdje se vrši organizirano vrbovanje američkih građana, kao što je to slučaj u Evropi, ali je Washington upozorio da se borci sa Zapada izlažu ekstremno opasnom riziku.

Najmanje 180.000 ljudi je poginulo u Siriji od izbijanja sukoba u martu 2011. godine, saopćila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Među poginulima je 49.699 pripadnika naoružanih opozicionih snaga, među kojima su i borci grupa kao što su Islamska država i Front al-Nusra, ali i pripadnici libanskog pokreta Hamas, koji se bori na strani sirijskog režima, dok se identitet 2.931 žrtve nije mogao potvrdi i vjeruje se da su stranci.

Izvor: Agencije