Sve manje Rusa na slovenskim obalama

Portorož i Piran, smješteni na slovenskoj obali između Hrvatske i Italije, poznati su po odličnim hotelima, koji nude spa-tretmane i blatne kupelji.

Turista nikad nije manjkalo, osim onih ruskih ove godine. Razlog – sve veće političke tenzije na relaciji Rusija – Evropska unija, čiji je Slovenija član.

„Ovdje dolazim godinama. Mislim da će, ako neko želi doći u Sloveniju – doći. Smatram da politika nema ništa s tim. Sve je dobro“, kaže Natalija Bazhenova, turistkinja iz Moskve.  

Direktor LifeClass grupe, koja vodi šest hotela u Portorožu, nije toliko optimističan. Podaci za juli govore da je broj ruskih turista za petinu manji u odnosu na prošlu godinu.

Kako kaže, sve je krenulo nizbrdo još u martu, ruskom aneksijom Krima i padom vrijednosti rublje.

„Bez sumnje, te dvije stvari krive su za pad broja ruskih turista. No, prema našem iskustvu, najveći krivac su kriza u Ukrajini i tenzije na relaciji EU – Rusija“, tvrdi Janez Jager.

‘Važni gosti’

Evropska unija i SAD su, nakon aneksije Krima, nametnule sankcije koje se stalno pooštravaju. Prošlog mjeseca Brisel je za pet ruskih banaka uveo mjeru zabrane pristupa finansijskim tržištima, što je povećalo zabrinutost za rast inflacije i ulazak Rusije u recesiju.

No, Moskovljanka Bazhenova nije toliko zabrinuta.

„Definitivno ćemo nastaviti dolaziti u Sloveniju, jer je ovo divna zemlja. Mislim da se trenutni problemi neće nastaviti i da će sve biti uredu. Ljudi su najvažniji“, smatra ona.

Međutim, Franc Svegl, vlasnik restorana u Piranu, ne dijeli to mišljenje. Boji se da će sankcije utjecati na njegov posao kako ove tako i naredne godine.

„Naravno da se bojimo sankcija. Rusi su veoma dobri gosti. Uvijek su dobrodošli i vjerujemo da će sankcije imati negativan učinak na njihove dolaske, a samim tim i na njihovu potrošnju“, kaže Svegl.

Ruski turisti veoma su važni za lokalnu, ali i državnu ekonomiju, jer su za dobru i kvalitetnu uslugu spremni i dobro platiti.

Izvor: Al Jazeera