Stotine Britanaca u redovima Islamske države

Na snimci koju je objavila skupina Islamska država, ubojica američkog novinara Jamesa Foleya govori londonskim naglaskom. Procjenjuje se kako se otprilike 500 mladih britanskih muslimana trenutačno bori u Siriji i Iraku.

Al Jazeerin novinar Phil Ittner razgovarao je s obiteljima nekih od njih, posjetivši engleski priobalski grad Brighton.

Iako je Brighton daleko od ratišta u Iraku i Siriji, za obitelj Deghayes ti sukobi prešli su kućni prag.

Trojica mladića iz te obitelji otišla su na Bliski istok nakon što su napustili dom, prethodno nikom ne rekavši da se planiraju pridružiti pobunjenicima koji su suparnici sada već zloglasne skupine Islamska država.

Jedan od njih neće se vratiti kući.

“Ovo je Abdullah, koji je ubijen u Siriji. Vrlo je bolno i teško. Bio je tako mlad. Napunio je 18 godina samo dva dana prije nego što je poginuo. Proslavio je rođendan i cijeli život je bio pred njim”, priča Abubaker Deghayes, otac ubijenog Abdullaha.

Regrutacija na društvenim medijima

Već više od tri godine svijet promatra sukob u Siriji bez jasne ideje kako da se zaustavi ubijanje.

Ono što se događa u toj zemlji šokiralo je i razbjesnilo mnoge, posebno u muslimanskim zajednicama, ali jednako je šokantna i brutalna taktika pobunjeničkih skupina poput Islamske države.

Zbog toga su mnogi Europljani zapanjeni regrutacijskom kampanjom te skupine na društvenim medijima.

“Braćo koja živite na Zapadu, znam kako se osjećate. U depresiji ste, a lijek za tu depresiju je džihad”, glasio je jedan od poziva.

Oni koji nadgledaju te radikalne skupine strahuju da bi se borci, poput onih koji se bore u redovima skupine Islamska država, mogli vratiti kući s borbenim iskustvom, novim vještinama i – ljuti na Zapad.

“Ako skupina Islamska država bude poražena i mnogi od boraca budu prisiljeni vratiti se na Zapad, može se očekivati da će se, posebno ako Britanija i SAD budu imali ulogu u njihovom porazu, vratiti i napadati svoje domovine”, upozorava Ghaffar Hussain, direktor fondacije Quilliam.

Napadi na Zapadu

Već se jedan napad, koji se dogodio na Zapadu, pripisuje skupini Islamska država, a riječ je o incidentu u kojem je bivši borac otvorio vatru na židovski muzej u Belgiji.

Zbog svega toga, Abubaker Deghayes je zabrinut za budućnost svoje djece – za njihovu sigurnost, ali i ljudskost.

“U suštini, to mi je jedna od glavnih briga – ideologija koju bi mogli tamo prihvatiti, a koja nema nikakve veze sa islamom i ljudskošću. Više od toga brinem da bi mogli poginuti”, kaže Deghayes.

“Iz britanske obavještajne službe MI6 nedavno je potvrđeno da im je praćenje boraca koji se vraćaju iz Sirije i Iraka jedan od najvećih prioriteta. S obzirom na to da većini osoba s europskom putovnicom nije potrebna viza za ulazak u SAD, američke službe sigurnosti kažu da je pronalazak tih boraca na vrhu i njihove liste prioriteta”, javlja Ittner.

Izvor: Al Jazeera