Sirija: Bez kazne za napad hemijskim oružjem

Prošla je godina od kemijskog napada u Siriji, koji je SAD i još neke zapadne zemlje doveo na rub rata, no izbjegnut je u posljednji trenutak nakon što je službeni Damask pristao predati svoj arsenal kemijskog oružja.

Međutim, 12 mjeseci kasnije, skupine za zaštitu ljudskih prava kažu kako pravda nije zadovoljena.

Prizori stotina ljudi, koji su se ugušili tokom napada kemijskim oružjem koji se, u ranim jutarnjim satima, dogodio u četvrti Istočna Ghouta u Damasku, koja je bila pod kontrolom pobunjenika, pokrenuli su lavinu međunarodne osude.

UN-ovi istražitelji kasnije su utvrdili kako je kemijsko oružje, uključujući smrtonosni nervni plin sarin, korišten u tom i drugim napadima.

U Siriji poginulo 191.369 osoba

Sjedinjene Američke Države tvrde kako skupina Islamska država može biti poražena jedino ako se napadi na njihova uporišta iz Iraka prošire i na susjednu Siriju.

Zračne udare intenzivirala je i sirijska vojska, koja je na sjeveru zemlje u pokrajini Raqqa, ubila najmanje 30 pripadnika te skupine, priopćio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, od početka rata u Siriji 2011. godine poginulo je najmanje 191.369 osoba, no točan broj, zbog neprestanih sukoba u zemlji, nije moguće utvrditi.

Na osnovu tehničkih dokaza, Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene Države okrivile su sirijsku vladu, a s druge strane Sirija i Rusija krivnju su prebacile na pobunjenike.

Unatoč pozivima da se slučaj izvede pred Međunarodni kazneni sud, nitko se nije našao na optuženičkoj klupi.

„Žrtve iz Ghoute još čekaju na svoj dan pred sudom. Rusija i Kina su odlučile staviti veto na svaku odluku u Vijeću sigurnosti, koja bi na odgovornost pozvala sve strane u Siriji, a ne samo jedan tabor“, ukazuje Nadim Houry iz Human Rights Watcha.

Bez kazne za zločin

Godinu prije kemijskog napada, američki predsjednik Barack Obama upozorio je kako bi korištenje takve vrste oružja bila „kap koja bi prelila čašu“ i uvukla SAD u sirijski rat.

„Crvena linija je za nas ako vidimo da se kemijsko oružje kreće okolo ili da se koristi“, upozorio je tada Obama.

I druge zapadne zemlje pridružile su se pozivu za vojnu akciju protiv Bashara al-Assada i njegovih snaga, kako bi kaznili zločin u Istočnoj Ghouti.

Međutim, zračni napadi izbjegnuti su ruskim prijedlogom, koji je Sirija prihvatila, pristavši da preda arsenal kemijskog oružja.

Specijalno opremljeni američki brod u ponedjeljak je završio operaciju neutralizacije većeg dijela kemijskog oružja, međutim Human Rights Watch tvrdi kako ovaj slučaj neće biti okončan sve dok krivci za napad u Istočnoj Ghouti ne budi bili pronađeni i kažnjeni.

Izvor: Al Jazeera