Ruski ljekari pomažu oboljelima od ebole

Ruski ljekari provest će maksimalno pet mjeseci u Africi i raditi u dvije smjene (Getty Images)

Avion sa prvom grupom ruskih ljekara odletio je za Gvineju kako bi pomogli ugroženim afričkim zemljama u borbi protiv virusa ebole, saopćilo je sinoć rusko ministarstvo za vanredne situacije, prenosi agencija Tanjug.

Još osam ruskih epidemiologa, virusologa i bakteriologa odlazi u Konakri u narednim satima, rekao je šef specijaliziranog antiepidemiološkog tima Ruskog istraživačkog instituta za kontrolu epidemije Valentin Safronov pred odlazak u Zapadnu Afriku, javila je ruska novinska agencija ITAR TASS.

“Radit ćemo u smjenama, boravit ćemo tamo maksimalno pet mjeseci”, rekao je Safronov i naveo da nema planova da se koristi vakcina protiv virusa ebole.

“Takav zadatak nije postavljen pred nas. Ukoliko bude postavljen, mislim da ćemo ga moći ispuniti”, rekao je Safronov.

Brzi rezultati testova

Ekipa ruskih ljekara na put je ponijela dvije mobilne laboratorije za ispitivanje pacijenata.

Laboratorije mogu uraditi stotine testova dnevno, svakoj treba ne više od tri sata za dobijanje rezultata, naveo je Safronov.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je umrlo 1.350 ljudi, a 2.473 je zaraženo od izbijanja ebole u decembru prošle godine. Situacija je najozbiljnija u Liberiji, gdje je 95 ljudi preminulo u samo dva dana, čime je ukupan danak eboli u toj državi porastao na 576.

U Gvineji, gdje je izbila epidemija prije osam mjeseci, broj smrtnih slučajeva povezanih s ebolom dostigao je 396, u Sijera Leoneu su 374 žrtve epidemije, a u Nigeriji je četvoro mrtvih i 15 zaraženih.

Iz WHO-a navode da nije bilo prijavljenih slučajeva ebole, osim u te četiri zemlje Zapadne Afrike, navodi ITAR TASS.

Izvor: Agencije