Pentagon: IS nadilazi sve dosad viđeno

Američki predsjednik je izjavio da će SAD nastaviti napade na grupu IS (EPA)

“Rafiniranost, bogatstvo i vojna moć militanata Islamske države (IS) predstavljaju veliku prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama koja možda nadilazu onu al-Kaide”, rekli su američki vojni čelnici, prenosi Hina.

“Oni predstavljaju neposrednu prijetnju svakom interesu koji imamo, bilo da je u Iraku ili gdje drugo”, rekao je ministar obrane Chuck Hagel novinarima u Pentagonu (Ministarstvo odbrane SAD-a), govoreći o grupi koja je osvojila trećinu Iraka i objavila videosnimak pokazujući kako jedan njen borac odrubljuje glavu američkom taocu.

Upitan predstavlja li Islamska država prijetnju Sjedinjenim Državama usporedivu s onom napada 11. septembra 2001, Hagel je rekao da je grupa rafinirana i bolje finansirana od bilo koje druge dosad viđene.

“Oni nadilaze puku terorističku grupu. Oni povezuju ideologiju, rafiniranost… vojne snage. Izvanredno dobro su finansirani. To nadilazi sve što smo vidjeli”, rekao je.

Direktna prijetnja Zapadu

General Martin Dempsey, načelnik glavnog štaba američke vojske, rekao je da ta grupa može predstavljati direktnu prijetnju zapadnim zemljama preko povratka Evropljana ili američkih državljana u njihove zemlje nakon što su se borili u Siriji ili Iraku.

Američki avioni u četvrtak su ponovno bombardirali ciljeve Islamske države u sjevernom Iraku, uprkos prijetnji te grupe da će ubiti uhvaćenog američkog novinara.

Američka vojska izvela je šest zračnih udara u blizini mosulske brane, uništivši vozila i topovske položaje te grupe koja se odvojila od al-Kaide, rečeno je u Ministarstvu odbrane SAD-a.

Sjedinjene Države su izvele ukupno 90 zračnih napada na položaje IS-a otkako su počele zračnu kampanju u Iraku 8. augusta.

Najmanje 35 boraca te grupe ubijeno je u jednom američkom zračnom udaru u sjevernoj pokrajini Ninivi, rekao je lokalni sigurnosni zvaničnik.

Nova ofanziva na IS

Američki zračni napadi usporili su napredovanje grupe Islamska država u Iraku, ali SAD očekuje da se pregrupiraju i pokrenu novu ofanzivu, rekao je Hagel.

Američki vojni napori u Iraku će se nastaviti, budući da “IS predstavlja dugoročnu prijetnju”, rekao je Hagel.

Napomenuo je kako američki ciljevi ostaju jasni i ograničeni, a da Irak sam mora rješavati svoje političke probleme kako bi pobijedio.

Grupa Islamska država je objavila u utorak videosnimak pokazujući kako maskirana osoba s britanskim naglaskom odrubljuje glavu američkom novinaru Jamesu Foleyu, koji je nestao u Siriji u novembru 2012.

Hagel je rekao kako žali što nije uspjela tajna misija spašavanja Foleya i još jednog Amerikanca taoca te obećao da neće posustati u naporima da se oslobode Amerikanci. Pokušaj oslobađanja, obznanjen u srijedu, utvrdio je da su taoci premješteni.

Ubicu je identificirao britanskom listu The Guardian jedan od njegovih bivših talaca kao kolovođu trojke iz Britanije, a koji sebe zove John i za kojeg se misli da je glavni tamničar stranaca u sjeveroistočnom sirijskom gradu al-Raqqa, uporištu grupe IS.

Ta grupa je zaprijetila da će pogubiti i drugog američkog novinara Stevena Joela Sotloffa ako predsjednik Barack Obama ne obustavi zračne napade.

Obama je u srijedu izjavio da će SAD nastaviti napade.

Izvor: Agencije