Nacionalna garda se povlači iz Fergusona

Policija je u obračunu s demonstrantima prethodnih noći koristila suzavac i teška oklopna vozila, a u pomoć je bila pozvana i Nacionalna garda (Reuters)

Guverner Missourija zapovjedio je u četvrtak povlačenje Nacionalne garde iz Fergusona, gdje se situacija postupno smiruje nakon nasilnih prosvjeda posljednjih dana zbog ubojstva nenaoružanog afroameričkog tinejdžera, prenosi Hina.

Mirni prosvjedi tijekom noći bili su najmirniji skupovi u tom malenom predgrađu St. Louisa od izbijanja nereda zbog ubojstva 18-godišnjeg Michaela Browna 9. kolovoza. Ubio ga je bijeli policajac Darren Wilson.

Tijekom noći uhićeno je šestero ljudi, mnogo manje nego prethodnih noći, objavila je policija.

Neki prosvjednici su iskoristili kaos za pljačku, a bilo je i pucnjave. Policija je u obračunu s prosvjednicima prethodnih noći koristila suzavac i teška oklopna vozila, a u pomoć je bila pozvana i Nacionalna garda.

Obećana detaljna istraga

Američki državni odvjetnik je nedavno prilikom posjeta Fergusonu, nedaleko od St. Louisa, obećao detaljnu istragu u ovom slučaju, koji je ponovno pokrenuo raspravu o tretmanu Afroamerikanaca u američkom društvu.

Tužitelj Eric Holder u Fergusonu se sastao s lokalnim pravosudnim dužnosnicima i dužnosnicima FBI-a koji istražuju slučaj, kao i s građanima.

Holder je poručio stanovnicima Fergusona da je Ministarstvo pravosuđa odlučilo rasporediti “najiskusnije agente i tužitelje” na taj predmet, ali da i lokalne vlasti moraju biti uključene u slučaj.

“Nadamo se da će neovisnost i temeljitost naše istrage unijeti mir u napetosti u Fergusonu”, napisao je Holder u tekstu objavljenom u listu St. Louis Post-Dispatch. “Prvo mora doći do zaustavljanja nasilja”, poručio je.

Prosvjednici su, pak, sumnjali u nepristrasnost glavnog tužitelja okruga St. Louis, zbog njegovih bliskih veza s policijom.

Zahtjevi demonstranata

Ispred Javnog tužiteljstva održali su prosvjedni skup u organizaciji Religijskog vijeća St. Louisa, koje okuplja članove različitih vjera i rasa.

Tužiteljstvu su iznijeli svoje zahtjeve: ”Prvo, stručna i temeljita istraga o smrti Michaela Browna. Drugo, ako i kada Darren Wilson bude optužen, očekujemo njegovo hitno uhićenje. Treće, izuzeće tužitelja s ovog slučaja i imenovanje novog specijalnog tužitelja.”

U međuvremenu, pred velikom porotom počelo je iznošenje dokaza na temelju kojih će se odlučiti hoće li se protiv policajca koji je ustrijelio Browna podići optužnica.

Postupak se odvija iza zatvorenih vrata i mogao bi trajati mjesecima.

Izvor: Agencije