Hitna sjednica UN-a zbog ruskog konvoja

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sazvalo je hitnu sjednicu nakon što je prvi dio ruskog humanitarnog konvoja prešao rusko-ukrajinsku granicu bez dozvole službenog Kijeva.

Sjednica se održava na zahtjev Litvanije.

“Zabrinutost je velika jer do sada ni Ukrajina ni Crveni križ ne znaju što se nalazi u konvoju”, naveo je ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin u pismu članovima Vijeća sigurnosti.

Ukrajina je optužila Rusiju za invaziju nakon što je granicu prešlo prvih 70, od gotovo 300 kamiona, koji su se nastavili dalje kretati ukrajinskim teritorijem pod nadzorom proruskih pobunjenika prema Lugansku.

”Ovo je direktna invazija, prvi put skrivena pod znakom Crvenog križa. To su vojna vozila, to je vojno osoblje s lažnim dokumentima”, rekao je Valentin Naljvaičenko, šef ukrajinske sigurnosne službe.

Specijal: Kriza u Ukrajini

”Ovi kamioni će biti korišteni za prijevoz opreme ili naoružanja. Nakon nedavnih uspjeha naše vojske, teroristi na istoku imaju nasušnu potrebu za svime, a naročito za vozilima.”
 
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je kako prelazak konvoja predstavlja kršenje međunarodnog prava.
 
SAD, EU i NATO oštro kritizirali Rusiju

Sjedinjene Države su u petak zatražile od Rusije da odmah povuče humanitarni konvoj, pod prijetnjom novim sankcijama.

Slanje kamiona predstavlja rusko kršenje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, rekao je viceadmiral John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

Rusija ne može slati svoja vozila, osoblje i opremu u Ukrajinu, bez obzira radi li se o humanitarnom konvoju ili ne, bez dozvole Kijeva, nastavio je glasnogovornik.

Europska unija oštro je kritizirala  Rusiju zbog, kako navode,  “jasne povrede” ukrajinske granice.

Glasnogovornik visoke predstavnice za vanjsku politiku Catherine Ashton prenosi osudu odluke da kamioni uđu u zemlju bez Crvenog križa i ukrajinske vojske.

Europska unija apelira na Rusiju da promijeni svoju odluku.

Generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen upozorio je da Rusija svojim potezima pogoršava krizu.

On je rekao da je Rusija prekršila međunarodne obaveze i humanitarne principe, te dovela u pitanje svoju tvrdnju da je reč o pomoći za ugrožene civile, a ne o vojnoj podršci proruskim snagama.

Rasmussen je saopćio i da je NATO uočio pojačano prisustvo ruskih trupa na granici sa Ukrajinom i da sve moderno oružja stiže u ruke pobunjenika.

“Umjesto da je stišava, Rusija potpiruje krizu, unatoč naporima međunarodne zajednice da nađe političko rejšenje”.

On je kazao da Rusija svojim ponašanjem riskira da bude izložena dubljoj međunarodnoj izolaciji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel rekao da Rusija više nije mogla čekati i da je svaka druga opstrukcija konvoja nedopustiva. Merkel, inače, sutra putuje u Kjiev.

Ranije u petak, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije priopćilo je da je ta država odlučila odmah poslati na istok Ukrajine svoj humanitarni konvoj koji već više od tjedan stoji na granici.

“Sve izlike za odgađanje dopreme pomoći područjima u katastrofalnoj humanitarnoj situaciji su iscrpljene. Rusija je odlučila djelovati. Naš konvoj s humanitarnom pomoći kreće u smjeru Luganska”, na istoku Ukrajine, ističe Ministarstvo u priopćenju.

Crveni križ: Ne sudjelujemo u konvoju

Prve kamione u konvoju pregledali su u četvrtak ukrajinska granična policija i carinici, što je nužan postupak kako bi zatim Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) mogao raspodijeliti pomoć.

Moskva smatra da su “dobivena sva nužna jamstva” i da je ICRC “provjerio” rutu kojom konvoj treba proći.

Ruska diplomacija je opetovala da “odgovornost za moguće posljedice provokacija usmjerenih na konvoj” leži “isključivo” na Kijevu.

U petak ujutro je glasnogovornica ICRC-a rekla, pak, za rusku agenciju Interfax da organizacija još nema “sigurnosna jamstva” i da njihovi predstavnici ne prate sporni ruski humanitarni konvoj koji je stupio na ukrajinski teritorij.

“Mi ni na koji način ne sudjelujemo u konvoju”, rekla je za AFP glasnogovornica ICRC-a Viktoria Zotikova, pošto je ta organizacija na Twitteru izvijestila o “neizvjesnoj sigurnosnoj situaciji.”

Ukrajina strahuje, Rusija negira

Ruski ogranak Crvenog križa, pak, priopćio je da je spreman preuzeti svoj dio, prenosi Fena.

Ukrajinske vlasti strahuju da bi konvoj mogao biti predmet provokacija pobunjenika i izlika za rusku intervenciju. Upozorile su da će pomoć dopremati samo uz “jamstva” za njegovu sigurnost.

Rusija negira optužbe da naoružava i obučava pobunjenike u Lugansku i u susjednoj regiji Donjecka, gdje je tijekom četiri mjeseca borbi ubijeno više od 2.000 ljudi, a više od 330.000 bilo je prisiljeno napustiti domove.

Lugansk, koji je pod pobunjeničkom kontrolom, već 20 dana je bez opskrbe vodom i strujom te je bez telekomunikacijskih veza zbog opsade vladinih snaga.

Izvor: Al Jazeera i agencije