Deseci sunita ubijeni u džamiji u Iraku

Irački šiiti otvorili su u petak vatru na manjinske sunite u džamiji u blizini Baqube, ubivši najmanje 73 ljudi, u trenutku dok Bagdad nastoji formirati vladu nacionalnog jedinstva kako bi suzbio napredovanje grupe Islamska država, čije jačanje zabrinjava Zapad.

Medicinski izvori kazali su da je u napadu poginulo najmanje 73 ljudi.

Prema riječima lokalnog policajaca, pripadnici šiitske milicije su upali u džamiju i otvorili vatru na ljude u selu Wais, 120 kilometara sjeveroistočno od Bagdada. Baquba je glavni grad pokrajine Diyala.

Napadnut regrutacijski centar

Al Jazeerina reporterka Jane Arraf kazala je da bi povod za ovaj napad mogao biti nedavni bombaški napad na centar za regrutaciju te milicije.

U međuvremenu, u Mosulu na sjeveru Iraka pripadnici grupe Islamska država kamenovali su nasmrt muškarca zbog navodne preljube.

Krajem jula, pripadnici šiitske milicije pogubili su 15 sunitskih muslimana na gradskom trgu u Bakubi, sjeveroistočno od Bagdada, nakon čega su ih objesili na stupove dalekovoda.

Pripadnik iračke policije koji je prisustvovao događaju u Baqubi rekao je da pretpostavlja kako je cilj pogubljenja bio upozorenje sunitima da prekinu podršku naoružanoj grupi Islamska država.

Prema njegovim riječima, žrtve koje su otete sedmicu ranije ubijene su hicima u glavu i grudi, nakon čega su obješene na dalekovode.

Izvor: Al Jazeera i agencije