Uložena žalba na presudu novinarima Al Jazeere

Advokati Al Jazeerinih novinara, koje su egipatske vlasti osudile na dugogodišnje zatvorske kazne, uložili su žalbu na takvu presudu. 

Advokati Petera Grestea, Bahera Mohameda i Mohameda Fahmyja, predali su dokumente koji ukazuju na nepoštivanje procedura prilikom njihovog hapšenja, kao i tokom sudskog procesa.

Slučaj će sada biti predstavljen Kasacionom sudu, koji će ispitati osnove za potpuno saslušanje, za koje još nije zakazan datum.

Objava advokatskog tima Al Jazeere je uslijedila nekoliko dana nakon što je vodeća pravnica u oblasti ljudskih prava Amal Alamuddin zatražila da se oslobode trojica novinara, rekavši da je slučaj primjer “besmislenog procesa”.

Trojica novinara već su 236 dana u egipatskom zatvoru. Osuđeni su na sedmogodišnje kazne zbog neistinitog izvještavanja i podrške zabranjenoj organizaciji Muslimanska braća.

Fahmy je dobio tri godine zatvora više.

Povrede postupka

Advokati novinara Al Jazeere optužuju egipatske vlasti za više povreda postupka u procesu, tvrdeći da su postojali prestupi u procesu hapšenja te da predočeni dokazi nisu podržali optužnice.

Pravni timovi novinara su također utvrdili da je sudija koji predsjedava slučajem naveo nedostatak akreditacija kada je izlagao svoju presudu, što nije krivično djelo.

“Žalba će prikazati greške u procesu protiv Petera, Bahera i Mohammeda”, kazao je Al Anstey, izvršni direktor Al Jazeere.

“Ova trojica su izvanredni novinari koji su samo radili svoj posao”.

“Radujemo se trenutku kada će biti oslobođeni u dogledno vrijeme. Nećemo stati u ovoj namjeri dok se oni ne ujedine sa svojim porodicama”.

Al Jazeera je odbacila optužbe i pozvala na trenutno oslobađanje novinara.

U australskom gradu Melbourneu, blizu hiljadu ljudi prisustvovalo je koncertu čiji je cilj bio iskazati podršku Gresteu, državljaninu Australije i njegovim kolegama.

Koncert su organizovali australski advokati, koji su tom prilikom zatražili pravdu i nepristrasnost suda u slučaju protiv novinara Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera