Slovenska vlada bez stranke Bratušek

Cerar je izjavio da će nova vlada vjerovatno imati 15 ministara, od čega će deset ministarskih mjesta pripasti njegovoj stranci (AFP)
Cerar je izjavio da će nova vlada vjerovatno imati 15 ministara, od čega će deset ministarskih mjesta pripasti njegovoj stranci (AFP)

U budućoj vladi Slovenije, koju namjerava formirati pobjednik na julskim prijevremenim izborima Miro Cerar, bit će tri stranke sa 52 glasa u Parlamentu od 90 zastupnika, odlučeno je na sastanku vodstva Stranke Mire Cerara (SMC).

Stranka je zaključila da u vladu neće pozvati Savezništvo Alenke Bratušek (SAB), a u narednom periodu bit će zaključeni detalji koalicijskog ugovora s manjinskim partnerima u novoj vladi – Demokratskom strankom penzionera (DESUS) i Socijalnim demokratima (SD).

Mandatar Cerar kao prepreku za ulazak SAB-a u vladu, koja bi u tom slučaju imala četiri zastupnička glasa podrške više, vidi prvenstveno ambiciju odlazeće premijerke Bratušek da postane nova članica Evropske komisije.

Dosadašnju premijerku je vlada u odlasku kandidirala kao jednu od tri istaknuta kandidata za komesara iz Slovenije, zajedno s Karlom Erjavcem i Tanjom Fajon.

Kandidaturu predsjednice Vlade u ostavci za mjesto u Briselu budući premijer Cerar smatra spornim, ne isključujući mogućnost da njegova vlada, u slučaju da Bratušek bude uključena u Evropsku komisiju, donese odluku kojom je smjenjuje i predloži drugog kandidata.

Pismo Junckeru

Cerarova stranka se u pređašnjim izjavama, podsjeća agencija Hina, zalagala da dosadašnji slovenski komesar u Komisiji Janez Potočnik dobije i treći mandat, a Cerar je najavio i pismo predsjedniku EK-a Jean-Claudeu Junckeru kojim će zatražiti pojašnjenja o postupku izbora i imenovanja komesara.

Prema najavama predsjednika Parlamenta Milana Brgleza, sjednica Parlamenta na kojoj će se glasati o izboru mandatara za sastav nove Vlade bit će održana u ponedjeljak i opća je ocjena da će Cerar dobiti potrebnu natpolovičnu većinu od najmanje 46 glasova.

Nakon toga, u roku dvije sedmice mora predložiti sastav vlade, odnosno listu ministara, a u međuvremenu će biti zaključeni i detalji koalicijskog ugovora s manjinskim partnerima u novoj vladi.

Cerar je izjavio da će nova vlada vjerovatno imati 15 ministara, od čega će deset ministarskih mjesta pripasti njegovoj stranci, uključujući i ključno ministarstvo finansija.

Šef diplomatije, po svoj prilici, ostat će predsjednik DESUS-a Erjavec, dok predsjednik SD-a Dejan Židan računa na mjesto ministra privrede.

U opoziciji će ostati četiri stranke – Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, koji je na izdržavanju dvogodišnje kazne zatvora zbog korupcijske afere Patria, zatim demokršćanska Nova Slovenija (NSI), SAB i Udružena ljevica (ZL).

Vlada kao enigma

Slovenski mediji navode da djelovanje nove Cerarove vlade ostaje enigma, jer je programska platforma njegove stranke prilično apstraktna i široka, ali se slažu da će njeni prioriteti morati biti finansijska stabilizacija i reforma javne uprave.

Nakon što ga je prije dva dana predsjednik Borut Pahor predložio za mandatara nove vlade, Cerar je ocijenio da su buduća vlada i parlament pred velikim izazovom kako zemlju izvesti iz krize i preurediti je tako da budućim generacijama osiguraju kvalitetan život.

“Zadatak buduće vlade nije samo osigurati finansijsku konsolidaciju, ekonomski razvoj, socijalnu državu, adekvatne obrazovne, naučne i druge sisteme. Cilj vlade i zajednički cilj svih mora biti i to da se zajedno uzdignemo u našim vrijednostima. Svi moramo djelovati tako da se u Sloveniji opet uspostavi društvo gdje je čovjek čovjeku čovjek”, poručio je Cerar.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO