Slovenska vlada bez stranke Bratušek

Cerar je izjavio da će nova vlada vjerovatno imati 15 ministara, od čega će deset ministarskih mjesta pripasti njegovoj stranci (AFP)

U budućoj vladi Slovenije, koju namjerava formirati pobjednik na julskim prijevremenim izborima Miro Cerar, bit će tri stranke sa 52 glasa u Parlamentu od 90 zastupnika, odlučeno je na sastanku vodstva Stranke Mire Cerara (SMC).

Stranka je zaključila da u vladu neće pozvati Savezništvo Alenke Bratušek (SAB), a u narednom periodu bit će zaključeni detalji koalicijskog ugovora s manjinskim partnerima u novoj vladi – Demokratskom strankom penzionera (DESUS) i Socijalnim demokratima (SD).

Mandatar Cerar kao prepreku za ulazak SAB-a u vladu, koja bi u tom slučaju imala četiri zastupnička glasa podrške više, vidi prvenstveno ambiciju odlazeće premijerke Bratušek da postane nova članica Evropske komisije.

Dosadašnju premijerku je vlada u odlasku kandidirala kao jednu od tri istaknuta kandidata za komesara iz Slovenije, zajedno s Karlom Erjavcem i Tanjom Fajon.

Kandidaturu predsjednice Vlade u ostavci za mjesto u Briselu budući premijer Cerar smatra spornim, ne isključujući mogućnost da njegova vlada, u slučaju da Bratušek bude uključena u Evropsku komisiju, donese odluku kojom je smjenjuje i predloži drugog kandidata.

Pismo Junckeru

Cerarova stranka se u pređašnjim izjavama, podsjeća agencija Hina, zalagala da dosadašnji slovenski komesar u Komisiji Janez Potočnik dobije i treći mandat, a Cerar je najavio i pismo predsjedniku EK-a Jean-Claudeu Junckeru kojim će zatražiti pojašnjenja o postupku izbora i imenovanja komesara.

Prema najavama predsjednika Parlamenta Milana Brgleza, sjednica Parlamenta na kojoj će se glasati o izboru mandatara za sastav nove Vlade bit će održana u ponedjeljak i opća je ocjena da će Cerar dobiti potrebnu natpolovičnu većinu od najmanje 46 glasova.

Nakon toga, u roku dvije sedmice mora predložiti sastav vlade, odnosno listu ministara, a u međuvremenu će biti zaključeni i detalji koalicijskog ugovora s manjinskim partnerima u novoj vladi.

Cerar je izjavio da će nova vlada vjerovatno imati 15 ministara, od čega će deset ministarskih mjesta pripasti njegovoj stranci, uključujući i ključno ministarstvo finansija.

Šef diplomatije, po svoj prilici, ostat će predsjednik DESUS-a Erjavec, dok predsjednik SD-a Dejan Židan računa na mjesto ministra privrede.

U opoziciji će ostati četiri stranke – Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, koji je na izdržavanju dvogodišnje kazne zatvora zbog korupcijske afere Patria, zatim demokršćanska Nova Slovenija (NSI), SAB i Udružena ljevica (ZL).

Vlada kao enigma

Slovenski mediji navode da djelovanje nove Cerarove vlade ostaje enigma, jer je programska platforma njegove stranke prilično apstraktna i široka, ali se slažu da će njeni prioriteti morati biti finansijska stabilizacija i reforma javne uprave.

Nakon što ga je prije dva dana predsjednik Borut Pahor predložio za mandatara nove vlade, Cerar je ocijenio da su buduća vlada i parlament pred velikim izazovom kako zemlju izvesti iz krize i preurediti je tako da budućim generacijama osiguraju kvalitetan život.

“Zadatak buduće vlade nije samo osigurati finansijsku konsolidaciju, ekonomski razvoj, socijalnu državu, adekvatne obrazovne, naučne i druge sisteme. Cilj vlade i zajednički cilj svih mora biti i to da se zajedno uzdignemo u našim vrijednostima. Svi moramo djelovati tako da se u Sloveniji opet uspostavi društvo gdje je čovjek čovjeku čovjek”, poručio je Cerar.

Izvor: Agencije