SAD pokušao osloboditi novinara Foleya

Otmičari su poslali Foleyevoj porodici poruku da će biti pogubljen u znak odmazde (EPA)

Američke vojne snage pokušale su u tajnoj misiji u Siriji osloboditi američkog novinara Jamesa Foleya i druge zatočene Amerikance, ali oružani okršaj s borcima grupe Islamska država (IS) nije uspio. Naime, taoci nisu bili na mjestu na kojem su traženi, potvrdili su u srijedu američki zvaničnici, piše Hina.

Operacija koju je odobrio američki predsjednik Barack Obama, na osnovu obavještajnih podataka, dogodila se ranije tokom ljeta.

Američki zvaničnici priznali su tu operaciju dan nakon što je objavljen videosnimak na kojem je maskirani borac grupe Islamska država pogubio 40-godišnjeg Foleya.

Zvaničnici nisu željeli odgovoriti kad se tačno operacija dogodila, ali su rekli da nije bila u posljednjih nekoliko sedmica.

Američki specijalci i drugo vojno osoblje prebačeni su helikopterima i avionima na područje Sirije za koje se vjerovalo da skriva taoce i tamo su se sukobili s pripadnicima grupe Islamska država.

U tom okršaju je ubijen veći broj pripadnika te grupe i to je bio njihov prvi direktni sukob na kopnu s američkim vojnim snagama.

Tajnost operacije

Obamina savjetnica za kontraterorizam Lisa Monaco navela je u saopćenju da je Predsjednik odobrio operaciju zbog toga što je procijenjeno da opasnost za taoce raste svakim danom.

“Vlada SAD-a raspolagala je nečim što smo smatrali zadovoljavajućim obavještajnim podacima i kad se ukazala prilika, predsjednik je ovlastio Ministarstvo odbrane za agresivnu akciju oslobađanja naših državljana. Nažalost, misija nije bila uspješna jer taoci nisu bili tamo”, navela je Monaco.

Obamino Vijeće za nacionalnu sigurnost nakon toga je objavilo kako nije bila namjera ikada otkriti tu operaciju, ali je to učinjeno nakon što je postalo očigledno da se veći broj američkih medija sprema o njoj pisati.

“Zbog brige za sigurnost talaca i za sigurnost operacije imperativno je bilo da je zadržimo što je moguće više u tajnosti”, navodi se u saopćenju Vijeća.

Među taocima koje su pokušali osloboditi bio je i američki novinar Steven Sotloff, čijim pogubljenjem također prijeti grupa Islamska država.

Porodice talaca su obaviještene o operaciji, ali tek kad je to bilo sigurno.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby kazao je da je misija bila usmjerena na ciljanu mrežu u toj grupi. “SAD neće tolerirati otimanje naših ljudi i neumorno će raditi na osiguravanju naših državljana i tome da njihovi otmičari odgovaraju”, rekao je.

Američki mediji objavili su da su otmičari 13. augusta poslali Foleyevoj porodici poruku da će biti pogubljen u znak odmazde zbog američkih zračnih napada na položaje grupe Islamska država.

Porodica je poruku proslijedila američkom ministarstvu vanjskih poslova i uz pomoć FBI-ja sastavila odgovor kojim otmičare moli za milost i navodi da je Foley nevini novinar koji poštuje narod Sirije u kojoj je držan u zatočeništvu.

Izvor: Agencije