Ruski humanitarni konvoj na ukrajinskoj carini

Počelo je carinjenje nekih od 70-ak kamiona iz konvoja ruske humanitarne pomoći namijenjene istoku Ukrajine, čiji teret treba biti pregledan.

Konvoj s humanitarnom pomoći na granici je gotovo tjedan, zbog sumnje Ukrajinaca da ga Moskva koristi kao paravan za naoružavanje proruskih separatista, što Rusi odbacuju.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Provjera kamiona je počela. Nadamo se da će proces biti nastavljen. Da bi konvoj mogao biti operativan, moramo početi s radom. Nadajmo se da će se to dogoditi sutra”, ukazuje Laurent Corbaz iz Međunarodnog Crvenoga križa.

Istodobno ne prestaju borbe na istoku Ukrajine, pri čemu je još najmanje pet ukrajinskih vojnika ubijeno, a više od 20 je ranjeno. Troje izbjeglica, među kojima i petogodišnje dijete, poginulo je u Lugansku.

Gradovi u istočnom dijelu zemlje danima su bez struje, vode i osnovnih uvjeta za život. Sve veći broj njih napušta svoje domove.

Od granata strahuju svi

Stanovništvo Donjecka posljednjih dana opskrbljuje se vodom iz cisterne, a samo nekoliko minuta nakon što su formirali red, prekida ga zvuk nove detonacije i pucnjeva.

Od granatiranja strahuju i pacijenti i medicinsko osoblje bolnice u Donjecku.

“Strašno je! Sve se događa nedaleko odavdje. Strašno je živjeti ovdje. Ali otići… O tome ne razmišljam. Moja familija je ovdje, moj dom, kuća, posao, prijatelji”, kaže medicinska sestra iz Donjecka.

O odlasku, ipak, razmišlja jedna od tek porođenih majki koja, zajedno sa suprugom, strahuje za budućnost tek rođenog sina.

“Naravno da smo preplašeni za budućnost djeteta i zato želimo otići. Čekali smo da se rodi i za samo dva dana napustit ćemo grad”, kažu roditelji.

Kofere su mnogi već spakirali, a prema podacima UNHCR-a, najmanje 415.000 ljudi već je napustilo svoje domove zbog sukoba u zemlji.

Pojedinačno ili u skupinama odlaze iz Donjecka, uvjereni kako će se nekada, ipak, vratiti.

Izvor: Al Jazeera