Protjerani američki novinar napustio Kabul

Washington je izrazio žaljenje zbog 'neopravdanog' izgona Rosenberga iz Afganistana (AP)

Novinar New York Timesa u Afganistanu Matthew Rosenberg na putu je za Sjedinjene Američke Države, prema nalogu vlasti koje mu zamjeraju zbog objavljivanja napisa o tajnom planu čelnika za preuzimanje vlasti.

Američki novinar se oglasio na Twitteru tokom putovanja na aerodromu u Dubaiju, a u četvrtak popodne je objavio da su ga na kabulskom aerodromu “do carine prijateljski dopratili šef kancelarije državnog tužitelja u Kabulu, jedan general policije i četvorica policajaca”.

State Department je u srijedu “osudio” izgon novinara, što smatra “velikim, pa i neviđenim ograničavanjem medijskih sloboda u Afganistanu”, navodi agencija Hina.

Ta je zemlja politički paralizirana nakon prvog kruga predsjedničkih izbora u aprilu. U junu je održan drugi krug koji nije donio čistu pobjedu nijednom kandidatu, ni Abdullahu Abdullahu ni Ashrafu Ghaniju.

Ugovor o vladi

Abdullah i Ghani su početkom augusta pod pokroviteljstvom američkog državnog sekretara Johna Kerryja potpisali ugovor o sastavljanju vlade nacionalnog jedinstva, bez obzira na to ko pobijedi na predsjedničkim izborima.

Dvojica kandidata su se obavezala da će prihvatiti rezultate izbora pošto se završi provjera 8,1 miliona glasačkih listića. No, ona napreduje puževim korakom, a nema naznaka da će se njih dvojica uspjeti dogovoriti.

Rosenberg je napisao članak u kojemu tvrdi da “moćnici u vladi” povezani sa sigurnosnim aparatom “prijete” formiranjem “prijelazne vlade” ako Afganistan uskoro ne izađe iz političke krize.

‘Propagandni članci’

Afganistanske vlasti su u nalogu za izgon novinara napisale kako “ovo nije prvi put da taj novinar objavljuje propagandne članke i čini se da je povezan s obavještajnom službom i sa špijunskim agencijama”, zaključivši da “zbog svega navedenog ured državnog tužitelja daje novinaru 24 sata da napusti zemlju”.

Američki ambasador u Kabulu James Cunningham izrazio je žaljenje zbog “neopravdanog” izgona Rosenberga koji se bazira na “neutemeljenim optužbama”.

“Ovaj prvi izgon jednog novinara u Afganistanu nakon talibana je žaljenja vrijedan korak nazad kada je riječ o slobodi govora u toj zemlji”, napisao je ambasador, koji je predsjednika Hamida Karzaija obavijestio o “snažnoj zabrinutosti” Washingtona zbog tog izgona.

Izvor: Agencije