Posmrtni ostaci žrtava stižu u Maleziju

Malezija se priprema za dolazak posmrtnih ostataka poginulih u rušenju aviona iznad Ukrajine prošlog mjeseca.

Od 44 malezijska državljanina, identificirano je 30. 

Na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru u toku su intenzivne probe. Svi će se potruditi da ceremonija prođe bez ikakvih problema, javlja reporter Al Jazeere Rob McBride.

Posmrtni ostaci žrtava prebacuju se avionom iz Holandije. Dočekat će ih brojni helikopteri i vozila hitne pomoći, koji će prevesti kovčege do posljednjih počivališta širom Malezije.

Psihološka pomoć

Ova zemlja se tek počela oporavljati od velikog gubitka.

“Malezijske vlasti zamolile su da sutrašnja ceremonija bude ‘jednostavna, ali dostojanstvena’. Od ljudi je zatraženo da obuku tamnu odjeću. Zastave će biti spuštene na pola koplja i bit će održana minuta šutnje za one koje su izgubili”, izvještava McBride.

Malezija je u kratko vrijeme doživjela dvije tragedije. Ovo će biti prilika da se oda počast i putnicima na letu MH370. Potraga za tim avionom još traje, skoro šest mjeseci od nestanka.

Mnoge organizacije već su bile počele nuditi psihološku pomoć porodicama putnika nestalog aviona, kad je drugi oboren iznad Ukrajine. Oni koji su ostali bez najbližih, pokušavaju se pomiriti s gubitkom, ali to je tek dio procesa.

Čekanje na identifikaciju

“Ne pomažemo im samo da se oproste od najbližih koje su izgubili. Moramo im pomoći i da ih zapamte i da slave njihove živote, kako bi se mogli ponovno povezati s njima u duhovnom smislu”, ističe Hariyati Abdul Majid iz organizacije Mercy Malaysia.

Ali, mnoge porodice još čekaju identifikaciju žrtava na letu MH17.

Shahadat Edid Bey i njegova porodica posljednji put su vidjeli svoju tetku kad je krenula u posjetu rođacima u Holandiji, na putovanje s kojeg se nije vratila.

“Iako još nije identificirana, sigurni smo da će se to uskoro desiti. Koliko znamo, posmrtni ostaci svih žrtava stigli su u Holandiju. Samo moramo biti strpljivi”, kaže Shahadat.

Nakon što bude obavljena službena ceremonija, pred Malezijcima su tugovanje i opraštanje od najbližih u privatnosti.

Izvor: Al Jazeera