Pillay: UN pasivan dok ljudi masovno ginu

Pillay kaže da je UN mogao spriječiti sukobe u Siriji, Afganistanu, Ukrajini... (Reuters)

Visoka komesarka UN-a za ljudska prava u odlasku Navi Pillay uputila je oštre kritike Vijeću sigurnosti, rekavši da su njegovi kratkoročni geopolitički i uski nacionalni interesi važniji od nepodnošljivih ljudskih patnji i teških povreda globalnog mira i sigurnosti.

“Čvrsto vjerujem da bi veća aktivnost ovog Vijeća spasila stotine hiljada ljudskih života”, kazala je Pillay, predstavljajući pred Vijećem sigurnosti svoj posljednji izvještaj nakon šest godina na dužnosti.

Kao primjer neuspjeha međunarodne zajednice da spriječi sukobe navela je krize u Siriji, Afganistanu, Centralnoafričkoj Republici, DR Kongu, Iraku, Libiji, Maliju, Gazi, Somaliji, Sudanu i Ukrajini.

“Nijedna od tih kriza nije izbila bez upozorenja. Izbile su nakon puno godina, ponekad decenija, kršenja ljudskih prava”, kazala je.

Rano upozoravanje na krize

Predložila je da Vijeće sigurnosti osmisli moguće nove odgovore na kršenja ljudskih prava, kao što je brzo slanje fleksibilnih i efikasnih posmatračkih misija.

Pillay je rekla da bi njen nasljednik, jordanski princ Zeid Ra'ad Zeid al-Hussein, mogao neformalno izvještavati Vijeće sigurnosti UN-a jednom mjesečno kako bi se poboljšalo rano upozoravanje na potencijalne krize. U septembru će početi svoj četverogodišnji mandat. 

Pillay je predložila i nadogradnju Sporazuma o trgovini oružjem, kako bi se regulisala 85 milijardi dolara vrijedna vojna industrija, da oružje ne bi završilo u rukama kriminalaca i onih koji krše ljudska prava.

“Države potpisnice mogle bi dogovoriti da uslov za prodaju oružja u državama u kojima postoje problemi s ljudskim pravima bude da prihvate malu posmatračku misiju za ljudska prava”, kazala je.

Sporazum će stupiti na snagu kada ga ratifikuje 50 država. To je do sada učinila 31.

Izvor: Agencije