Demonstranti u Fergusonu traže smjenu tužioca

Na ulicama Fergusona u Sjedinjenim Američkim Državama,volonteri pomažu da se raščiste ulice na kojima se i sinoć demonstriralo, ali u znatno manjem broju, nakon 11 burnih noći protesta i sukoba sa policijom poslije ubistva afroameričkog tinejdžera Michaela Browna.

Američki državni tužilac je prilikom posjete Fergusonu, nedaleko od St.Louisa, obećao detaljnu istragu u ovom slučaju, koji je ponovno pokrenuo raspravu o tretmanu Afroamerikanaca u američkom društvu.

Demonstranti traže istragu o postupcima policajca Darrena Wilsona (28) koji je ubio Browna. Wilson je, prema nalazima forenzičara, najmanje šest puta pucao u Browna, uključujući i dva hica u glavu.

Demonstranti sumnjaju i u nepristrasnost glavnog tužioca okruga St. Louis, zbog njegovih bliskih veza sa policijom.

Ispred Javnog tužilaštva održan je protestni skup u organizaciji Religijskog vijeća St. Louisa, koje okuplja članove različitih vjera i rasa.

Tužilaštvu su iznijeli svoje zahtjeve: ”Prvo: Stručna i temeljita istraga o smrti Michaela Browna. Drugo: Ako i kada Darren Wilson bude optužen, očekujemo njegovo hitno hapšenje. Treće: Izuzeće tužioca sa ovog slučaja i imenovanje novog specijalnog tužioca.”

Suspendiran policajac

U međuvremenu, policijska stanica u gradiću St. Ann u okrugu St. Louis, suspendirala je policajca nakon što je na YouTubeu objelodanjen video na kojem se čuje kako, uz psovke, prijeti grupi ljudi da će ih pobiti.

Šef policije tvrdi da je njegov policajac uperio poluautomatsko oružje nakon što je vidio da neko od demonstranata ima pištolj u ruci.

Kaže da je to standardna policijska procedura, ali osuđuje način na koji je njegov policajac reagirao i rječnik koji je koristio.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić, koji je prisustvovao incidentu, javlja da je policajac bio okružen jedino novinarima i snimateljima u tom trenutku.

U Fergusonu su i jučer, 11. dan zaredom, održani protesti.

Demonstranti su, navodno, bacili plastične boce s vodom na snage sigurnosti, nakon čega su uslijedila privođenja 47 ljudi.

Policija je privela i novinare koji su se nalazili na mjestu protesta, među njima i Al Jazeerinog reportera Puljića, kojeg su pustili nedugo nakon toga.

Izvor: Al Jazeera i agencije