Davutoglu kandidat za premijera Turske

''Među nama nikada nije bilo podjela i neće ih ni biti'', poručio je Davutoglu (Anadolija)

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan saopćio je u četvrtak, nakon sastanka Izvršnog odbora Stranke pravde i razvoja (AKP) u Ankari da je kandidat za novog, 62. premijera dosadašnji ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

“Vjerujem da će kabinet pod vodstvom Davutoglua nastaviti sa radom sa istom odlučnošću u vezi sa svim započetim pitanjima. Kao predsjednik, lično ću biti uz Davutoglua, neka u to niko ne sumnja”, rekao je Erdogan.

Erdogan je na nedavnim predsjedničkim izborima, kada su birači prvi put direktno birali predsjednika, pobijedio u prvom krugu, osvojivši 51,8 posto glasova.

On je istakao kako će na narednom kongresu AKP-a, planiranom za 27. august, Davutoglu biti kandidat za predsjednika te stranke, a u slučaju podrške delegata i naredni premijer te zemlje, prenosi Anadolija.

Ahmet Davutoglu trenutno obnaša funkciju šefa turske diplomatije, a bio je savjetnik Erdogana i dosadašnjeg predsjednika Abdullaha Gula, u vrijeme kada je on obnašao funkciju ministra vanjskih poslova Turske.

Jedinstvo i razvoj

Davutoglu je rekao da će AKP i s njim na čelu nastaviti sa aktivnostima u cilju razvoja zemlje.

“Budite sigurni da će kadrovi AK Partije raditi rame uz rame. Među nama nikada nije bilo nikakvih podjela i neće ih ni biti”, rekao je Davutoglu.
On je naglasio kako “pokret velike restauracije koji traje već 12 godina nije i nikada neće biti zaustavljen”.

Reporter Al Jazeere Bernard Smith javio je iz Istanbula da iako Erdogan i Davutoglu dijele iste političke stavove, Davutoglu će morati ispuniti velika očekivanja.

Smith javlja da Erdogan ima podršku velikog broja građana, dok Davutoglu tek treba pronaći svoje mjesto na domaćoj političkoj sceni.

Ahmet Davutoglu rođen je 26. februara 1959. godine u turskom gradu Konya. Diplomirao je na Bogazici Univerzitetu u Istanbulu 1984. godine.

Davutoglu je 1990. godine počeo raditi na Međunarodnom islamskom univerzitetu u Maleziji, a zatim na Univerzitetu Marmara.

Imenovan je za ministra vanjskih poslova 1. maja 2009. godine, izvan Velike narodne skupštine Turske (TBMM). 

Davutoglu poznaje engleski, njemački i arapski jezik.

Nakon što je Davutoglu postao ministar vanjskih poslova, izrazio je želju da Ankara ima puno više utjecaja u svjetskoj politici.

Davutoglu je imenovan na sedmom mjestu lista Foreign Policy u 2010. godini, u kategoriji “100 najutjecajnijih intelektualaca svijeta”.

Davutoglua je među najutjecajnije ljude svijeta ubrajao i američki Time u 2012. godini.

Izvor: Al Jazeera i agencije