Dogovor u Sloveniji, Cerar novi mandatar

Tačno mjesec dana nakon parlamentarnih izbora slovenski predsjednik Borut Pahor dovršio je konsultacije o mandataru za sastav nove vlade.

Miro Cerar, koji je odnio uvjerljivu pobjedu na izborima, imat će podršku najmanje 56 od ukupno 90 zastupnika.

U ponedjeljak je dogovorena koalicija sa Strankom penzionera dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Karla Erjaveca, sa kojim Cerarova lista ima natpolovičnu većinu u Državnom zboru.

Podršku budućem mandataru najavili su i socijaldemokrati, te četvero zastupnika odlazeće premijerke Alenke Bratušek.

„Ponavljam još jednom, ako će sljedeća vlada nastaviti s brzim ekonomskim rastom, bržim smanjenjem nezaposlenosti i snižavanjem kamatnih stopa, kao sto je to naša vlada činila, tada će Slovenija veoma brzo stići gdje joj je mjesto, među najuspješnije države u Evropi“, kazala je Bratušek.

Formalni prijedlog

Matjaž Han, zastupnik Socijalnih demokrata, ističe kako se oni neće protiviti imenovanju novog mandatara.

„Smatramo kako (mandatar) treba da se imenuje i napravit ćemo sve da Slovenija čim prije dobije novog predsjednika vlade. Jučer smo dobili koalicijski sporazum u koji su uvršteni neki naši programski sadržaji. Naše stručne ekipe još jednom će ga pregledati, tako da bude u potpunosti prihvatljiv za Socijalne demokrate“, istakao je.

Novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo, koji se javio iz Ljubljane, kazao je kako će predsjednik Slovenije naredne sedmice i formalno predložiti Cerara za novog mandatara koji bi trebao naredni petak biti potvrđen u Parlamentu.

Nakon toga slijede dogovori o raspodjeli „fotelja“. Vlada Slovenije imat će dva ministarstva više nego do sada (14 – 16) i ona bi trebala biti formirana do sredine septembra.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Još nije poznato ko će voditi Sloveniju. Pobjednik izbora Miro Cerar pregovara sa koalicionim partnerima. Tri sedmice nakon vanrednih parlamentarnih izbora, konstitusan je novi saziv parlamenta. Najviše zanimanja izazvao je nekadašnji premijer Janez Janša koji je na sjednicu Parlamenta, stigao iz zatvora.   

Published On 01 Aug 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO