Borci Pešmerge: Snabdijeva nas vojska SAD-a

Predstavnici kurdskih oružanih snaga, poznatiji kao Pešmerge, za Al Jazeeru su rekli da ih američka vojska snabdijeva municijom, ali ne i teškim naoružanjem koje im je potrebno da bi pobijedili grupu Islamska država.

Uprkos tome, uspjeli su zauzeti grad Mahmur, odakle izvještava reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

“Kako se približavamo ulazu u Mahmur, vidimo rijeku vozila koja ga napuštaju. Ljudi se u ovaj grad, jugozapadno od Erbila, vraćaju samo kako bi uzeli stvari. Nekoliko dana Mahmur je bio pod kontrolom grupe Islamska država“, javlja Khodr.


Ivica Puljić o novoj američkoj vojnoj misiji u Iraku

U nedjelju su ga Pešmerge u borbama ponovno zauzele. U pomoć im je priteklo i američko ratno zrakoplovstvo. Ipak, većina od 40.000 Kurda koji tu žive ne osjeća se sigurno.

Hardi, stanovnik ovog grada, kaže: „U blizini je previše pripadnika grupe Islamska država, zato želim ići. Ne želim umrijeti nizašta.”

Borci grupe Islamska država povukli su se, ali se i dalje nalaze u blizini.

Teško da bi ova slabo opremljena vojska bez pomoći američkog ratnog zrakoplovstva uspjela zadržati ovaj položaj.

Zračni udari počeli su u petak nakon što je grupa Islamska država napravila brz prodor u područje pod kurdskom kontrolom na sjeveru Iraka.

Mahmur je jedini grad koji su Kurdi uspjeli vratiti pod svoju kontrolu. Kurdske snage su razvučene.

Zvaničnici kurdske regionalne vlade zamolili su međunarodnu zajednicu da im pruži dodatnu vojnu pomoć.

Američka vojska zasad ih snabdijeva streljivom, ali to nije dovoljno. Oni traže teško naoružanje jer tvrde da Islamska država ima namjeru napasti Erbil.

Više u videosnimku…
Izvor: Al Jazeera