Listerija u Danskoj usmrtila 12 osoba

Bakterija je pronađena u paketu poznatog danskog usoljenog mesnog nareska Rullepoelse, što na danskom znači „rolovana kobasica“ (EPA)

Listerija, koja je pronađena kod malog proizvođača mesa u blizini Kopenhagena, usmrtila je 12 ljudi u Danskoj posljednjih nekoliko mjeseci, saopćilo je dansko regulatorno tijelo za sigurnost hrane, navode svjetske novinske agencije.

„Kompanija je zbog toga zatvorena i svi njeni proizvodi su povučeni iz prodaje“, potvrđeno je iz Ministarstva za hranu, poljoprivredu i ribarstvo, prenijela je agencija AFP.

Nadležno tijelo je obaviješteno u junu o prisusutvu opasne bakterije koja bi mogla dovesti do epidemije listerije.

Jučer je identificiran izvor zaraze kod proizvođača suhomesnatih proizvoda u mjestu Hedehusenu, na 30 kilometara zapadno od Kopenhagena.

Bakterija je pronađena u paketu poznatog danskog usoljenog mesnog nareska Rullepoelse, što na danskom znači „rolovana kobasica“, a koji je povučen iz prodaje u maju.

Prenosiva bolest

Prvi slučaj listerije vezano za zaraženi proizvod registrirali su zvaničnici u septembru prošle godine i od tada je prijavljeno 20 slučajeva, a od juna ove godine njih 15 se razboljelo.

Listerioza je prenosiva bakterijska bolest čovjeka i životinja, koju uzrokuje gram-pozitivna, bakterija iz grupe listerija, a u organizam čovjeka bakterija se unosi preko zaražene hrane.

Zaraza se može razvijati sedmicama i na niskim temperaturama u frižideru, a osoba se može razboljeti i do dva mjeseca poslije konzumiranja zaraženih proizvoda i infekcija obično, izaziva groznicu i bolove u mišićima.

Izvor: Agencije