Pedijatar iz Gaze: Bolni vapaji ranjenih mališana

Plač i vapaji mališana ne prestaju 24 sata na dan (Anadolija)
Plač i vapaji mališana ne prestaju 24 sata na dan (Anadolija)

Shahin Halid, pedijatar u  bolnici “Kemal Adwan” na sjeveru Gaze, koju je posjetila ekipa Anadolije, pita se šta su kriva djeca i ističe da svakodnevno u bolnicu stižu desetine ranjene djece te da rade u veoma teškim uvjetima.

Pokazujući rukom na desetogodišnju djevojčicu s teškim povredama lica, Halid je kazao da tako krhka tijela nisu sposobna podnositi boli koje imaju.

“Na odjelu imamo desetine ranjene djece koja su u izraelskim napadima zadobila teške povrede, opekotine i prostrijelne rane. Plač i vapaji ovih mališana ne prestaju 24 sata na dan. Ovu bol ne bi mogli podnijeti ni odrasli. Ovaj prljavi rat ne nanosi djeci samo fizičke rane, već i duševne”, kaže doktor dok daje injekciju ranjenom šestogodišnjaku.

Majčina molba

Djevojčicu Meryem ebu Awde također su zatekli u bolnici. Žalila se na veliku bol.

“Ne znam šta se desilo. Išla sam prema amidžinoj kući. Neko me je uzeo u naručje i onda se čula jaka eksplozija. Geleri su bili posvuda”, kazala je ranjena djevojčica.

Majka koja je u naručju milovala svog ranjenog trogodišnjaka je molila da neko zastavi stradanje djece.

Prema posljednjim objavljenim informacijama palestinskog Ministarstva zdravstva, u dosadašnjim izraelskim napadima u Pojasu Gaze život je izgubilo najmanje 330, a ranjeno je više od 400 djece.

Izvor: Agencije


Povezane

Samo nekoliko sati od proglašenja trodnevnog primirja između Hamasa i Izraela, novo krvoproliće u Pojasu Gaze. Ljekari tvrde da je najmanje 50 Palestinaca poginulo nakon što je Izrael granatirao Rafah, na samom jugu palestinske teritorije. Izrael je i zvanično objavio prekid humanitarnog primirja. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO